Ziyaret sırasında Asa'ya Bursa Tarım İl Müdürü İbrahim Acar eşlik etti.

2024-2025 ürün alım kampanyası öncesinde gerçekleştirilen görüşmede, zeytin sektörünün genel durumu ve üreticilerin beklentileri değerlendirildi. Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, Marmarabirlik’in zeytin üreticileri için büyük önem taşıdığını belirterek, üreticilerin karşılaşabileceği sorunlara çözüm bulmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Hidamet Asa, ziyaretten oldukça verimli sonuçlar aldıklarını belirterek, "Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı’nın Marmarabirlik ve zeytin üreticilerine gösterdiği ilgi, tarımsal üretime verdiği önemin bir göstergesidir. Ayrıca, Tarım İl Müdürü İbrahim Acar’ın üreticilerin beklentilerine bakanlık düzeyinde gösterdiği ilgi bizleri memnun etti" dedi.

Asa, Ticaret Bakanlığı'nın 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirdiği yasağı kaldırarak 1 Kasım 2024 tarihine kadar toplamda 100 bin ton kota verdiğini hatırlatarak, bu adımın sektör için rahatlatıcı bir etkisi olacağını belirtti. Asa, "Yağlık zeytin rekoltesinin bu yıl geçen yıla göre daha yüksek olacağı öngörülüyor. Bu nedenle zeytinyağı ihracat yasağının tamamen kaldırılması gerektiğini bakanlığımıza ilettik. İhracat kısıtlamalarının kaldırılması, üreticilerin emeğinin karşılığını almasına ve Türkiye zeytinyağı ihracatçılarının rekabet gücünün artmasına büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca ambalajlı zeytin ihracatına teşvik verilmesi halinde zeytinyağı ihracatımız daha da artacaktır" dedi.

Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı

Hasat sezonunda spekülasyonlardan kaçınılmasını ve arz fazlalığının önlenmesini umduklarını ifade eden Asa, "Son yılların en yüksek rekoltesi beklenmesine rağmen, bu dönemin sorunsuz geçeceğini düşünüyoruz. Tarım ve Ticaret Bakanlıklarımızla koordineli bir şekilde çalışarak bu hasat yılını sorunsuz bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. Üreticilerimizin hasat konusunda acele etmemeleri ve sürecin zamana yayılmaları, menfaatlerine olacaktır. Aksi halde fırsatçılar devreye girebilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA