GÜNDEM

Mardinli Tespih Ustası Kehribar Tespihlerini Orta Doğu'ya İhraç Ediyor

Mardin’de, babadan kalma mesleğini devam ettiren tespih ustası İbrahim Çamurdaş (35), değerli taşlardan ürettiği kehribar tespihleri Orta Doğu ülkelerine ihraç ediyor.

Abone Ol

Çamurdaş, tespihlerinin 30 bin dolara kadar alıcı bulduğunu belirterek, “Aslında ben elektrik ustasıydım. 12 yıl önce bir motosiklet kazası geçirdim ve bu olay sonrasında amcamın oğlunun tespih atölyesine yardım etmeye başladım. Tespih sanatı beni çekti ve o günden beri bu alanda kendimi geliştirerek baba mesleğimi sürdürüyorum” dedi.

2012 yılında geçirdiği motosiklet kazasından sonra tespih üretimine yönelen İbrahim Çamurdaş, zamanla bu işte ustalaştı. Şu anda açtığı atölyede kehribar tespihleri, Kuveyt ve Dubai başta olmak üzere birçok Orta Doğu ülkesine ihraç ediyor. Çamurdaş, “Orta Doğu ülkelerine genellikle sıkma ve damla kehribar tespihleri gönderiyoruz. Tespihlerimiz 1.000 dolardan 30.000 dolara kadar değişen fiyatlarla satılabiliyor. Malzemelerimiz arasında sıkma kehribar ve katalin gibi değerli taşlar bulunuyor. Oradaki emirlerin ellerindeki tespihlerin çoğu Mardin’den gönderdiğimiz ürünlerdir. Böylece Mardin’in tanıtımını da yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Tespihler Birçok İşlemden Geçiyor

Çamurdaş, tespihlerin üretim sürecinin detaylarını da paylaştı: “Tespihler belirli ölçülerde kesildikten sonra ufak taneler haline getiriliyor. Delim ve kesim işlemlerinin ardından, kuru torna dediğimiz aşamada ince işlemler yapılarak parlatılıyor. İmamesini de ben yapıyorum. Tespih malzemeleri arasında ağaç çeşitleri, doğal taşlar, hayvan dişleri ve boynuzları bulunuyor. Özellikle kehribar kullanıyoruz. Damla kehribar, soyu tükenmiş bir çam ağacının reçinesinden elde ediliyor. Kehribar çeşitleri zar kehribar ve sıkma kehribar gibi çeşitlere ayrılıyor. Ayrıca kaplumbağa kabuğu, fildişi, boynuz ve deve kemiğinden yapılan tespihler de mevcut. İsteğe bağlı olarak özel siparişlerle de tespih yapabiliyoruz.”

Manevi Değer Öne Çıkıyor

Tespih koleksiyoncusu Süleyman Çelik, 20’si nadir bulunur cinsten olmak üzere 100’den fazla tespih koleksiyonuna sahip. Çelik, “Tespih merakım gençlik yıllarımda başladı. Uzman dostlarımın tavsiyeleriyle dünyanın farklı yerlerinden tespihler topladım ve koleksiyon oluşturdum. Bu koleksiyonun maddi değil, manevi değerine önem veriyoruz. Tespih çekmek sinir ve stresi azaltma konusunda büyük fayda sağlıyor ve manevi bir huzur veriyor. Kehribar tespihler ise özellikle beğenilen ve kullanılan türlerden biridir. Tespih sanatı Mardin’de daha fazla tanınmalı ve yaygınlaşmalıdır” dedi.

Çelik, İbrahim Çamurdaş’ın tespihlerinin büyük ilgi gördüğünü belirterek, “İbrahim Usta, Kuveyt’te çalıştığı dönemde tespihlerinin rağbet gördüğünü gördü ve buraya memleketi Mardin’e döndü. Bir hafta içinde nadide eserler üretti. Bir tespihi 100 liraya da alabilirsiniz, ancak bazı tespihler araba fiyatını bulabiliyor. Biz, Mardin’de tespih sanatının daha fazla yer edinmesini istiyoruz” dedi.