GÜNDEM

Mardin’de 5 Iraklının Öldürülmesi Davasında Sanıklar Birbirini Suçladı

Mardin’de 19 Ocak 2023 tarihinde meydana gelen ve içinde beş Iraklının bulunduğu cipin silahlı saldırıya uğrayarak beş kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili yargılanan sanıklar, duruşmada birbirini suçladı.

Abone Ol

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

Olay, Mardin’in Artuklu ilçesindeki kırsal Yeniköy Mahallesi yakınlarında meydana geldi. Irak’ın Duhok kentinden Diyarbakır’a gitmek üzere yola çıkan ve akrabalarının bulunduğu cip, başka bir araç tarafından durdurularak açılan ateş sonucu saldırıya uğradı. Cipteki Hındreen Abdullah Salih (39), Waheda Haedar Jasim (63) ve Abdullah Saleh Mustafa (69) olay yerinde hayatını kaybetti, Chiman Shaheen Khalid (75) ve Ahmed Jalaladeen İbrahim (45) ise hastaneye kaldırıldıkları sırada yaşamlarını yitirdi.

Yapılan araştırmalar sonucunda, olayla ilişkilendirilen Murat Yiğit, Faris Akseven ve Abdullah Kaplan, evlerine yapılan baskınla yakalanırken, silahları temin eden İbrahim Doğan da gözaltına alındı. Şüpheliler adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı, Murat Yiğit ve İbrahim Doğan ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Murat Yiğit, Faris Akseven ve Abdullah Kaplan’a ‘Kasten adam öldürme’, ‘Nitelikli yağma’ ve ‘Ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alma, taşıma veya bulundurma’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 11 yıldan 18 yıl hapis cezası talep edilirken, İbrahim Doğan’a ‘İzinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma, imal etme, nakletme ve satma’ suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Duruşmanın 6. oturumunda, tutuksuz sanıklar katılmazken, tutuklu sanıklar Abdullah Kaplan ve Faris Akseven SEGBİS aracılığıyla mahkemeye katıldı. Kaplan, önceki beyanlarını tekrar ederken, Akseven ise suçlamaları reddetti. Akseven, suçun Abdullah Kaplan tarafından işlendiğini öne sürdü ve olaydan sonra herhangi bir ihbarda bulunmadığını belirtti.

Sanık avukatları, dosyada delillerin toplandığını belirterek sanıkların tutuksuz yargılanmasını talep etti. Maktul ailelerin avukatı Şeyhmus Akat ise bilirkişi raporunun altı aydır mahkemeye sunulmadığını ifade ederek, raporun acilen mahkeme heyetine sunulmasını istedi. Akat, “Bilirkişi raporu 3 saatlik bir inceleme ile hazırlanabilir. 5 kişinin ölümünden sonra neden bu kadar zaman geçiyor? Mahkeme, raporu bir an önce almak zorunda” şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı 14 Kasım’a erteledi ve Abdullah Kaplan ile Faris Akseven’in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.