GÜNDEM

Malatya’da Kayısı Kentinde Muz Yetiştiriciliği Denemeleri Başladı

Mersin Anamur`da getirilen muz fideleriyle Malatya’da muz yetiştiriciliği denemesi yapan çiftçiler, başarılı sonuçlar elde ederek sera alanlarını genişletme hedefindeler.

Abone Ol

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bulunan Kadıçayır Mahallesi'nde, muz serası kuran çiftçiler, kayısı ile ünlü şehirde farklı bir meyve türü yetiştirmeye başladılar.

Malatya’da fidancılık yapan çiftçiler Nurettin Çarpıcı ve Aziz Haliloğlu, Mersin’in Anamur ilçesinden temin ettikleri muz fideleriyle 50 metrekarelik bir sera oluşturdu. 1 yılı aşkın bir süre önce diktikleri muz fidelerinden bu ay verim almaya hazırlanan çiftçiler, ilk ürünlerini toplamayı planlıyor. Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri'ne bağlı teknik ekipler de serayı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Deneme amaçlı muz fidanı yetiştirdiklerini belirten çiftçi Nurettin Çarpıcı, “Fidanlarımız Anamur’dan getirildi ve burada diktik. Başlangıçta yarım metre civarında olan fidanlarımız, şu anda 3 metreyi aşmış durumda. Mayıs 2023’te fidanları diktik ve bu yıl Mayıs ve Haziran aylarında meyve vermeye başladı. Şu an bazı meyveler sararmaya başladı ve yenileri de oluşuyor. Eğer meyveler verimli olursa, seramızı daha geniş bir alana taşımayı planlıyoruz” dedi.

Çarpıcı’nın üretim ortağı Aziz Haliloğlu ise, deneme amaçlı dikilen muz fidelerinde sona yaklaştıklarını ifade ederek, “Kaliteli bir verim elde edersek, il ve ilçe tarım müdürlüklerinden destek alarak daha büyük bir alanda muz yetiştiriciliği yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.