GÜNDEM

Maden Faciası Davasında 4 Sanığa 1123’er Yıl, 19 Sanığa 22 Yıl 6 Ay Hapis Talebi

Bartın Amasra`da 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen maden faciasıyla ilgili davada, Cumhuriyet Savcısı mütalaasını açıkladı.

Abone Ol

43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin de yaralandığı patlamanın ardından başlatılan soruşturmada, 4 sanık için 1123’er yıl hapis, 19 sanık için ise 22 yıl 6 ay hapis talep edildi.

Maden Faciası ve İlgili Soruşturma Süreci

Olay, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'nde, 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen büyük bir patlamada 43 madencinin hayatını kaybetmesine ve 9 kişinin de yaralanmasına yol açmıştı. Patlamanın ardından başlatılan soruşturma çerçevesinde, Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman ve maden mühendisleri Levent Aydın ile İbrahim Hakan Mengeş tutuklanmış, 15 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Bartın Ağır Ceza Mahkemesi, 195 sayfalık iddianameyi kabul ederek davayı açtı. İlk duruşma 25 Nisan’da görülmüş, ardından sanıklar ve tanıkların savunmaları alınmaya başlanmıştı.

Savcılığın Hazırladığı Mütalaa ve Talepler

Bugün yapılan duruşmada, Bartın Adliyesi'nde oluşturulan özel duruşma salonunda geniş güvenlik önlemleri alındı. Savcı, davaya ilişkin hazırladığı 36 sayfalık mütalaasında, tutuklu sanıklar Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ile Başmühendis Mehmet Tural’ın sorumlu olduğunu belirterek, bu sanıklar için 43 kez ‘Olası kast ile öldürme’ suçundan ve yaralı kurtulan 9 işçiden 4’ünün yaşamlarının tehlikeye girecek şekilde yaralanmaları nedeniyle 4 kez ‘Olası kast ile yaralama’ suçundan ayrı ayrı 1123’er yıl hapis cezası talep etti.

Diğer 19 tutuksuz sanık hakkında ise ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan, ayrı ayrı 22 yıl 6 ay hapis cezası istendi. Savcı, bu cezaların, facianın sorumluluğunu taşıyan tüm sanıklara uygulanmasını önerdi.

Duruşma Sonuçları ve Erteleme

Savcılığın mütalaasına karşı, müşteki ve sanık avukatları ek süre talep etti. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verirken, esas hakkındaki mütalaanın tamamlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesine hükmetti. Duruşma, savunmaların dinlenmesinin ardından 20 Ocak 2025’e ertelendi.

Bu dava, Türkiye’nin en büyük maden kazalarından birinin ardından yürütülen adalet sürecinin en önemli duraklarından biri olarak tarihe geçiyor. Facia sırasında hayatını kaybeden işçilerin aileleri ve yakınları, adaletin tecelli etmesini beklerken, dava sürecinin nasıl sonuçlanacağı merakla takip ediliyor.