GÜNDEM

‘Kuvvetli Rüzgar İzmir’i Yangına Teslim Edebilirdi’

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'deki çarpık kentleşmenin sonuçlarına dikkat çekerek, “Karşıyaka, Yamanlar Dağı’nda çıkan yangında tehlikenin eşiğinden döndü.

Abone Ol

17 bina yandı, ancak kuvvetli rüzgar güneye doğru devam etseydi Karşıyaka'nın tamamen yanması ve şehrin yangına teslim olması kaçınılmaz olabilirdi” şeklinde uyardı.

Perşembe gecesi başlayan ve rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangında İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 17 ev zarar gördü. Prof. Dr. Yaşar, İzmir’de yerleşim alanlarının ormanlık bölgelere yakın olduğunu belirterek, bu durumun yangın riskini artırdığını ifade etti. “Ormanlık alanlarla yerleşim yerleri arasındaki mesafenin artırılması gerektiğini” vurgulayan Yaşar, “Yerleşim yerleri ile ormanlık alanlar arasında en az 100 metre mesafe olmalı. Bu mesafe içine yangın boruları ve su vanaları yerleştirilmeli, böylece yangın anında itfaiye gelmeden müdahale edilebilmelidir” dedi.

Prof. Dr. Yaşar, şehir planlamasının afet risklerini göz önünde bulundurarak yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, ormanlara girişlerin yıl boyunca yasaklanması gerektiğini ve ormanlarda ateş yakmanın ciddi cezalarla karşılanması gerektiğini söyledi. “Özellikle tehlikeli dönemlerde dron ile sıkı denetim yapılmalı ve ormanlara giriş 365 gün yasaklanmalıdır” önerisinde bulundu.

Ormanların sadece insanlar için değil, ekosistem için de büyük bir değer taşıdığını vurgulayan Yaşar, yangınların sadece ağaçları değil, birçok canlıyı da etkilediğini belirtti. “Ekosistemi yok edenlerin cezaları para cezasıyla sınırlı olmamalıdır” diyerek, ormanların yeniden yeşermesi süreci hakkında da bilgi verdi. “Yanan alanlar birkaç yıl içinde tekrar yeşerecektir. Çam ağaçları bulunduğu yerde yeniden çıkacaktır ve bölge en fazla 10 yıl içinde eski haline dönecektir” dedi.