Evet, rakamlar ilerlemiştir; ancak bu yeterli değildir. Bundan sonra hep birlikte mücadele etmemiz ve TBMM'deki kadın temsilini artırmamız gerekmektedir" dedi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile birlikte, "Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 90. Yıl Dönümü" nedeniyle TBMM Tören Salonu'nda düzenlenen bir programa katıldı. Burada yaptığı konuşmada Kurtulmuş, Türk kadınının tarih boyunca toplumsal hayatta önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, "Türk kadını, sanılanın aksine, tarih boyunca toplumsal hayatın içinde, hatta bazen göbeğinde olmuştur. Bu durumu anlamayanlar veya yanlış anlatanlar olabilir. Ancak biz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve diğer büyüklerimizin katkılarıyla kadın haklarında büyük ilerlemeler kaydettik. Bugün Türkiye'de kadınlar, her alanda daha fazla temsil ediliyor" ifadelerini kullandı.
Kadın Temsilinin Artması İçin Çaba Gerekiyor
Kurtulmuş, kadınların siyasi temsil oranlarının yükselmesini önemsediğini belirterek, "Kadınların temsilini sadece rakamlar ve istatistiklerle değerlendirmek büyük bir yanılgıdır. Kadın temsili, aynı zamanda nitelik yükseltmesini de ifade eder. Türk toplumunun niteliğinin arttırılması, demokrasinin ve adaletin güçlendirilmesi için kadınların daha fazla katılımına ihtiyacımız var. Kadınların siyasette, iş dünyasında, sanat alanında ve kültür dünyasında daha fazla yer alması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Kadın-erkek Fırsat Eşitliği ve İleriye Dönük Hedefler
Kurtulmuş, kadınların devletin her kademesinde eşit fırsatlara sahip olması gerektiğine de değindi. Fırsat eşitliğinin sadece cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılması anlamına gelmediğini belirten Kurtulmuş, "Türkiye'de kadın hakları ile ilgili tartışmalar, artık bir dönüm noktasına gelmiştir. Artık kimse, kadınların hangi kıyafetle, hangi inançla bürokrasiye gireceği konusunda kaygı duymamalıdır. Başörtülü kadınlar, devletin her alanında görev yapabiliyor, başörtülü general ve savcılar var. Bu bir özgürlük ve fırsat eşitliği anlayışıdır ve bu konuda herhangi bir geri adım atılmamalıdır" diye konuştu.
Bakan Göktaş: Kadınların Temsilinde Reformlar Yapıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise, son 23 yılda kadınların temsil oranlarını artırmaya yönelik pek çok reform gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bakan Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, kadınların siyasetteki, iş dünyasındaki ve kamudaki yerini güçlendirmek için önemli adımlar atıldığını belirtti. "Kadın girişimciliğini desteklemek, çalışma hayatında fırsat eşitliğini sağlamak, kadın-erkek eşitliğini gözeten politikaları hayata geçirmek gibi önemli reformlar yaptık. Bugün Türkiye'deki kadın milletvekili oranı yüzde 20'lere ulaşmış olsa da bu oranı yeterli görmüyoruz" diyen Bakan Göktaş, kadınların eşit fırsatlara sahip olduğu bir Türkiye için daha fazla adım atılması gerektiğini ifade etti.
Kadınların Ekonomik Katılımı Artıyor
Bakan Göktaş, kadınların iş gücüne katılımı ve kamudaki temsili konusunda da önemli veriler paylaştı. 2023 yılı itibariyle kadın öğretim görevlisi oranının yüzde 51,6'ya, kadın istihdam oranının ise yüzde 32,5'e yükseldiğini belirten Göktaş, "Kadınların dijital okuryazarlığını artırarak, teknoloji alanındaki becerilerini geliştirmeye yönelik projeler yürütüyoruz. Aynı zamanda kadın girişimcilerimizi destekliyor, üretimden pazarlamaya kadar her aşamada yardımcı oluyoruz. Tüm imkanlarımızı kadınların güçlenmesi için seferber ettik" dedi.
Kadınların Geleceği, Güçlü Türkiye’nin Teminatıdır
Kurtulmuş, kadınların tüm toplumsal alanlarda daha fazla yer almasının Türkiye'nin geleceği için kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Kadınların her alandaki temsili, sadece toplumsal eşitlik açısından değil, aynı zamanda Türkiye'nin güçlenmesi için de çok büyük bir anlam taşımaktadır. Kadınlar güçlü olursa, Türkiye de güçlü olur" dedi. Bakan Göktaş ise, kadınların sadece siyasi alanda değil, aynı zamanda ekonomik, eğitim ve sosyal alanda da güçlendirilmeye devam edilmesi gerektiğini vurgulayarak, kadınların gelecekte daha fazla fırsata sahip olması için çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini söyledi.
Toplantının sonunda, Türk kadınının seçim hakkı kazanmasının 90. yılına vurgu yapılırken, her iki yetkili de kadınların toplumsal hayattaki güçlenmesinin önemini bir kez daha dile getirdi.