Türkiye’ye Dünya Şampiyonası’nda ilk madalyasını kazandırarak, Türk Olimpiyat tarihinde kürek branşında öne çıkan ilk sporcu oldu. 2010 yılında triatlon sporuna yönelen Bilal, bugüne kadar 5 Ironman ve 30’dan fazla Half Ironman yarışına katıldı. Şimdi ise Türk bayrağını kutup noktasına diken ilk Türk olma hedefiyle kasım ayında Antarktika’ya gitmeye hazırlanıyor.

Türkiye Şampiyonu Sara'dan Başkan Oya Tekin'e Altın Madalya Sözü Türkiye Şampiyonu Sara'dan Başkan Oya Tekin'e Altın Madalya Sözü

Ali Rıza Bilal'in "Güney Kutup Projesi" adını verdiği bu zorlu yolculuk, Antarktika'nın deniz kıyısından başlayarak Güney Kutbu’nda son bulacak. Bilal, Türk bayrağını kutup noktasına dikmek amacıyla kayakla ilerleyecek ve tüm yiyecek ile ekipmanlarını arkasında çekeceği 100 kiloluk kızakta taşıyacak. Tek başına ve yardım almadan tamamlamayı hedeflediği bu yolculukta, -40°C'lik buz çölünü yaklaşık iki ayda geçmeyi planlıyor. İlerleyişi uydu üzerinden takip edilebilecek, ayrıca keşif süresince günlük tutacak.

Ali Rıza Bilal, yolculuk için tüm hazırlıklarını tamamladığını belirterek, "Türk bayrağını Güney Kutbu’na dikmek, hem kendi sınırlarımı zorladığım bir yolculuk hem de ülkeme duyduğum sevginin bir simgesi olacak. Ulaşılması zor bir hayal gibi görünse de, bunu başarmak için her adımda kararlılıkla ilerleyeceğim" dedi.

Spor kariyeri boyunca kazandığı başarılarına bir yenisini daha eklemek istediğini vurgulayan Bilal, "Yıllardır sporla iç içeyim. Ülkemi dünya şampiyonlarında temsil ettim, dağların zirvelerine tırmandım, maratonlar koştum. Olimpiyatlarda ülkemizi temsil etme gururunu yaşadım. Deneyimlerimi paylaşmak benim için büyük bir tutku" diye konuştu.

Yolculuğunu sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştireceğini belirten Bilal, "Projem sadece bir Türkün bunu başarmasından öte olacak. Küresel ısınmanın önüne geçebilmek için elektrikli aletlerimi güneş enerjisi ile çalıştıracağım. İki ay boyunca kar ve buz eriterek sıvı ihtiyacımı karşılayacağım. Böylece su harcamayacak ve plastik atık bırakmayacağım" dedi.

Yolculuk boyunca toplumdan aldığı desteğin en büyük motivasyonu olacağını vurgulayan Bilal, "Bu zorlu yolculukta tüm yiyecek ve ekipmanımı 100 kilogramlık kızakta taşıyacağım. 50 gün boyunca tek başıma olsam da, sizlerin desteği en büyük motivasyonum olacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA