GÜNDEM

KTÜ Uzmanından 'Maymun Çiçeği' Uyarısı: Cilt Lezyonlarına Doğrudan Temas Edilmemeli

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Aksoy, 'maymun çiçeği' virüsüne karşı alınması gereken önlemlerle ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Abone Ol

Dr. Aksoy, virüsten korunmanın en etkili yolunun el hijyenine dikkat edilmesi olduğunu belirterek, cilt lezyonları olan kişilere doğrudan temas edilmemesi ve kişisel eşyaların ortak kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, riskli temaslarda ve gribal enfeksiyonlarla birlikte cilt lezyonları görüldüğünde hemen bir doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

Dr. Aksoy, Afrika kökenli ve Sağlık Bakanlığı tarafından 'M-Çiçeği' veya 'Mpox' olarak adlandırılan maymun çiçeği virüsünün bulaşma yollarını şöyle açıkladı: "Enfekte kemirgenlerin, bazı Afrika bölgelerinde hastalığın yayılmasında önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Virüs, enfekte hayvanların kanı, vücut sıvıları, deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas yoluyla veya ısırıklarla insanlara geçebilir. Ayrıca, çiğ ya da az pişmiş enfekte hayvan etleri ve diğer ürünlerinin tüketilmesi de risk oluşturur. İnsanlar arasında uzun süreli yakın cilt teması, kişisel eşyaların paylaşılması gibi yakın temaslar da bulaşmayı artırabilir."

Cinsel Temas ve Diğer Bulaşma Yolları

Aksoy, maymun çiçeği virüsünün cinsel temas yoluyla da yayılabileceğini, ancak bunun hastalığın ana bulaşma yolu olmadığını belirtti. "Virüs, özellikle eşcinsel erkekler arasında yayılmıştır ve cinsel temas yoluyla bulaşma riski vardır. Ayrıca, havada virüs partikülleri varsa ve kapalı bir ortamda uzun süre kalan kişiler, solunum yoluyla da enfekte olabilir" diye ekledi.

Çocuklar ve Risk Grupları Üzerindeki Etkiler

Hastalık belirtilerini yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, halsizlik ve yorgunluk olarak sıralayan Dr. Aksoy, "Şiddetli vakalarda zatürre ve bakteriyel enfeksiyonlar görülebilir. Çocuklar, genç yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ölüm oranı daha yüksektir. Hamileler ve bebekler için riskler de mevcuttur. Afrika'daki salgında en çok etkilenenler çocuklar ve ergenlerdir; ölümcül vakaların yüzde 60'ından fazlası 5 yaş altındaki çocuklarda görülmüştür" şeklinde konuştu.

Koruyucu Önlemler ve Aşılar

Maymun çiçeği virüsüne karşı koruyucu üç aşı olduğunu belirten Aksoy, "Aşılar öncelikle risk gruplarına ve hastalığın yaygın görüldüğü bölgelere uygulanacaktır. Çiçek hastalığı aşısı olanların, maymun çiçeğine karşı da korunduğu gösterilmiştir. Bu nedenle, 1980 öncesi çiçek aşısı olanlar, hastalığı daha hafif geçirebilir" dedi.

Korku ve Panikten Kaçınma

Son olarak, hastalıktan korunmada el hijyeninin önemine dikkat çeken Aksoy, "Cilt lezyonları olan kişilerle doğrudan temas edilmemeli ve kişisel eşyalar ortak kullanılmamalıdır. Hastalığın görüldüğü bölgelerden gelenler veya bu kişilerle teması olanların, şüphe durumunda hemen bir hekime başvurması gerekir. Hastalık hakkında kafa karışıklığına yol açmamak ve gereksiz panikten kaçınmak için, konuyla ilgili uzman olmayan kişilerin önerilerine itibar edilmemelidir" ifadelerini kullandı.