GÜNDEM

Korkutan Düşüş! Bu Yaz Ciddi Bir Kuraklık Bekliyor!

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’deki barajlardaki su seviyelerinin ciddi şekilde düştüğüne dikkat çekerek, “Bizi bu yaz ciddi bir kuraklık bekliyor.

Abone Ol

Bu, doğanın bize verdiği son uyarıdır” şeklinde uyarılarda bulundu. Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesinin, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre büyük bir düşüş gösterdiğini belirten Yaşar, barajdaki doluluk oranının yüzde 15,44’e gerilediğini ifade etti. İzmir’in su ihtiyacı, başta Tahtalı Barajı olmak üzere Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajları ile yer altı kaynaklarından karşılanıyor. Ancak bu yıl mevsim normallerinin altında kalan yağışlar, ciddi bir kuraklık yaşanmasına yol açtı.

Prof. Dr. Yaşar, İzmir’in ana içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı’nda geçtiğimiz yıl aynı dönemde su seviyesinin yüzde 32,14 olduğunu, fakat bu yıl bu seviyenin yüzde 15,44’e düştüğünü belirtti. Diğer barajlarda da benzer düşüşler yaşandığını söyleyen Yaşar, Balçova Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 69,97’den yüzde 36,81’e, Ürkmez Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 41,78’den yüzde 27,28’e, Güzelhisar Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 88,67’den yüzde 69,93’e, Gördes Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 11,93’ten yüzde 6,10’a, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’ndaki doluluk oranının ise yüzde 44,94’ten yüzde 20,76’ya düştüğünü aktardı.

Yaşar, bu dönemde beklenen yağışların hala gelmediğini vurgulayarak, “Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yağışların yüzde 40’ı gerçekleşir. Bu dönemde barajlar su alır. Fakat bu yıl Şubat ayı çok soğuk geçti ve hâlâ yeterli yağış alınmadı. Soğuk havalarda zaten yağmur yağmaz. Geçen yıl bu dönemde Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 32,14’tü, bu yıl ise yüzde 17’lik ciddi bir fark var. Bu da yaklaşık 55-60 milyon metreküplük su kaybı anlamına geliyor” dedi.

Prof. Dr. Yaşar, bu yıl yaşanan kuraklığın temel nedenlerinden birinin, Eylül ayından sonra görülen La Nina etkisi olduğunu belirtti. La Nina’nın, soğuk havaların artmasına neden olduğunu açıklayan Yaşar, bu durumun Mart ayında sona ermesini ve Nisan’dan sonra nötr bir döneme girilmesini beklediklerini söyledi. Ayrıca, yağışların Mart ayının ikinci yarısından itibaren normale döneceğini öngördüğünü belirtti. Ancak, barajların dolmasının bu yıl pek mümkün görünmediğini ifade eden Prof. Dr. Yaşar, “Tahtalı Barajı’nın doluluk oranının yüzde 17’yi geçmesi mucize olur. Çok fazla yağış olmazsa, 2008’de olduğu gibi yüzde 2’lere kadar düşebilir. Bu yaz barajdaki su seviyesinin yüzde 7’lere kadar düşmesi bekleniyor. Şu saatten sonra rekor yağışlar dahi olsa, doluluk oranı yüzde 20’yi geçmeyecek” dedi.

Prof. Dr. Yaşar, 2020’lerden sonra kurak bir dönemin başlamış olduğunu vurgulayarak, suyun yer altından daha derinlerden alınması gerektiğini ifade etti. Manisa’daki kuyularda suyun 50 metreden alındığını, ancak artık 500 metreden alındığını belirterek, su çıkartmak için ciddi enerji harcandığını söyledi. Yaşar, su kaynaklarının daha verimli kullanılması gerektiğine de dikkat çekti.