GÜNDEM

Konya'da Yeni Akrep Türü Keşfedildi: Euscorpius gulhanimae

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksekokulu'ndan Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur, Konya'nın Beyşehir ilçesinde yeni bir akrep türü keşfetti.

Abone Ol

Bu yeni tür, 'Euscorpius gulhanimae' adıyla bilim dünyasına tanıtıldı ve Türkiye'de bilinen akrep türü sayısı 49'a yükseldi.

Keşif Detayları

Prof. Dr. Aydın, 21 yıldır sürdürdüğü saha çalışmaları sırasında Konya'nın Beyşehir ilçesinde, Dedegöl Dağı eteklerinde ve Beyşehir Gölü’ndeki Hacıakif Adası'nda bu yeni akrep türünü tespit etti. Euscorpius gulhanimae, vücudunun iki renkli yapısı ve patellasındaki trichobothri sayısının, cins içindeki en yüksek düzeye sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

Eşinin Adı Verildi

Prof. Dr. Yağmur, bu keşfi eşine ithafen yaptığını belirterek, "Bu türü yaptığım saha çalışmaları sırasında keşfettim. Çalışmalarıma verdiği destek nedeniyle bu türe eşim Gülhanım Yağmur'a ithafen 'Euscorpius gulhanimae' ismini verdim" dedi.

Önemli Bilgiler

Yeni tür, çam ormanlarının içinde toplanarak, Türkiye için önemli bir keşif olarak kaydedildi. Prof. Dr. Yağmur, patellasındaki trichobothri sayısının bilinen türlerden daha yüksek olduğunu gördüğünü ve bu iki renkli yapının bilinen türlerden belirgin bir şekilde ayrıldığını vurguladı.

Yeni keşfedilen akrep türü, MCBÜ Alaşehir Meslek Yüksekokulu Zooloji Müzesi'nde korunuyor. Bu keşif, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğine katkıda bulunurken, aynı zamanda bilim dünyasında dikkat çekici bir gelişme olarak öne çıkıyor.