Ebru U.'nun Suç Kronolojisi Ebru U.'nun Suç Kronolojisi

Jeofizik Mühendisi Oğuz Kaan Kılıç, Seyithacı ve Ekmekçi yaylalarındaki evlerin altında obruk riski tespit ettiklerini açıkladı.

Kılıç, bölgede yaptıkları ölçümler sonucunda evlerin ve hayvanların bulunduğu ahırların altında obruk riskinin bulunduğunu belirtti. "Sorunlu bölgede 4-5 farklı noktada elektrik ölçümleri gerçekleştirdik. Bu ölçümler sonucunda hem evlerin hem de hayvan barınaklarının altında obruk riski olduğunu belirledik. Riskin, obruk oluşan tarla ve ahıra doğru iki farklı kanalda ilerlediğini gözlemledik" dedi.

Konya Ovası’ndaki Karapınar ilçesinde ve özellikle Reşadiye Mahallesi Karakuyu, Ekmekçi ve Seyithacı yaylalarında obrukların evlere yaklaşması yerel halk arasında endişeye yol açıyor. Son günlerde bu bölgelerde derinliği 2 metreyi bulan obruklar oluştu.

‘BÖLGEDE YAŞAYANLARIN TAHLİYE EDİLMESİ GEREKİYOR’

Jeofizik Mühendisi Oğuz Kaan Kılıç, bölgede yaşayanların bir an önce tahliye edilmesinin kritik olduğunu vurguladı. Kılıç, "İlk olarak 15 gün önce yaptığımız ölçümler sonucunda bu bölgenin kireçli bölgelerinde obruk riski tespit ettik. Bu alan, fay hattı üzerinde bulunuyor ve bu fayların titreşimleri obrukların oluşma zamanını ve riskini artırıyor. İnsanların buradan bir an önce tahliye edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. 15 gün içinde yaklaşık 20 ton toprağın yer değiştirdiğini belirledik ve bu miktarın zamanla artacağını öngörüyoruz. Ayrıca, olası bir depremle bu risklerin daha da artabileceğini belirtmek isterim" diye konuştu.

‘SABAHA ÇIKACAK MIYIZ?’ ENDİŞESİ

Ekmekçi Yaylası’nda yaşayan Adem Ekmekçi, obruk korkusuyla geceleri uyuyamadıklarını ifade etti. Ekmekçi, “Geçenlerde tarlamda 2 metre derinliğinde bir obruk oluştu. İki yıl önce ağaçlar arasında başlayan bir obruk vardı. Son günlerde bu obruk genişlemeye devam ediyor ve derinliği artıyor. Bu durumdan dolayı bölgedeki obrukların hepsi aktif durumda ve yaşanan bu sıkıntılar oldukça fazla. Sular bulanık, çocuklar meyve toplamaya geldiğinde bir tehlike olup olmadığını düşünüyoruz. AFAD’dan gelen yetkililer riskli olduğunu belirttiler, fakat gece uyuyamıyoruz. Obruk olacak mı, çökecek miyiz diye endişe yaşıyoruz” dedi.

Kaynak: DHA