Konya Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Arif Delikan, bu durumu "Bölgenin ortasında kalın çökeller, kenar bölgelerde ise daha ince çökellerin bulunması nedeniyle oluşan bir durum" olarak açıkladı. Delikan, kuraklık devam ettiği sürece yüzey deformasyonlarının, özellikle Konya Hotamış, Konya merkez, Zazadın Hanı, Aşağıpınarbaşı, Tuzlukçu ve Çumra bölgelerinde 4-5 metre derinliğe ulaşan yarıkların oluşacağını belirtti.

İnci Taneleri, Heyecanlı Bir Bölümle Ekranlarda: Dilber'i şoke eden gelişme ne? İnci Taneleri, Heyecanlı Bir Bölümle Ekranlarda: Dilber'i şoke eden gelişme ne?

Konya Ovası'nda, özellikle Karapınar ilçesinde obrukların sayısı artarken, gölet ve sulak alanlar da kuruyarak yok oldu. Yüzey yarıkları, kent merkezine 15-20 kilometre uzaklıkta derinlikleri 4-5 metreye ulaşan yarıklar halinde kendini gösteriyor. Doç. Dr. Delikan, “Kuraklık ve küresel ısınma, yüzey sularının kaybolmasına ve obrukların içindeki suların da yok olmasına neden oldu. Bu durum, yüzeydeki boşlukların çökmeye başlamasına ve geniş boşlukların obrukları oluşturmasına yol açıyor. Genç çökellerin sıkılaşması da yüzey deformasyonlarını tetikliyor” şeklinde konuştu.

Yapılarda Çatlaklar ve Deformasyonlar

Kuraklık nedeniyle oluşan yarıklar, bazı yapılar üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Doç. Dr. Delikan, “Yüzey yarıkları, özellikle yapı stoklarının altından geçtiğinde, yapılar üzerinde çatlaklara ve deformasyonlara neden olabiliyor. Ulaşım ve enerji hatlarında da deformasyonlar meydana gelebiliyor” dedi. 800 yıllık Selçuklu dönemine ait Zazadın Hanı'nın duvarlarında da çatlaklar oluştuğunu belirten Delikan, bu yapıların stabil hale getirilmesi için uzmanlarla birlikte çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: DHA