Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyon, nakil öncesi yapılan incelemede, donör olarak çağrılan Saber Kashakra'nın yerine pasaporttaki fotoğraf ve bilgileri değiştirilmiş İsmail El Torad'ı tespit ederek şüphelileri yakaladı. 'Resmi belgede sahtecilik' ve 'organ ve doku ticareti' suçlarından açılan davada, mütalaa veren savcı, tutuksuz 4 sanık için 7 ila 14 yıl arasında hapis cezası talep etti.
Sahte belgelerle organ nakli yapılmak istenen olayda, Filistin uyruklu İsrail vatandaşı Younis Kashakra, böbrek nakli için Bursa'da yaşayan Ali Almuhammed'den yardım istedi. Almuhammed, Younis Kashakra'ya, donör olarak göstereceği kişinin kimlik bilgilerini ve fotoğraflarını kardeşinin pasaportuna eklemesi gerektiğini, işlem sonrasında ise 40 bin dolar ödeyeceğini belirtti. Bu süreçte, Adana'da yaşayan ve böbreğini 15 bin dolara satışa sunan İsmail El Torad ile anlaşıldı. Almuhammed, El Torad'ı Bursa'ya getirdi ve ona otel ile yemek masrafları için 2 bin lira ödeyerek, El Torad'ın kimlik bilgilerini Saber Kashakra'nın pasaportuna ekledi.
Olay, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün kurduğu komisyonun, nakil öncesi Saber Kashakra'yı sorgulamak için çağırması sonucu ortaya çıktı. İsmail El Torad'ın, pasaporttaki bilgilerin ve fotoğrafın değiştirilmiş olduğunu fark eden yetkililer, şüphelileri gözaltına aldı. Polis, Kashakra kardeşleri kaldıkları otelde ve Ali Almuhammed'i Yıldırım ilçesindeki evinde yakaladı. Adliyeye çıkarılan üç sanık tutuklanırken, İsmail El Torad adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Savcılık, sanıklar hakkında Bursa 31. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. İlk duruşmada, Ali Almuhammed suçlamaları kabul etmezken diğer sanıklar, Türkiye'de bu tür bir organ naklinin yasak olduğunu bilmediklerini savundu. Kashakra kardeşlerin avukatı Canan Kongur, müvekkillerinin suç işleme niyeti taşımadığını ve sadece böbrek nakli amacıyla Türkiye'ye geldiklerini ifade etti. Mahkeme hakimi, duruşma sonunda tutuklu üç sanığın da tahliyesine karar verdi.