Bostancı, "Kurbanlık hayvanlar kurban pazarlarından, geçici kurban satış noktalarından ve doğrudan işletmelerden alınmalı. Büyükbaşlar 2 yaşında, küçükbaş hayvanlarımızın ise 1 yaşından küçük olmaması gerekiyor" dedi. Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hem kurbanlık alınırken, dikkat edilmesi gerekenler hem kesim süreci hem de sonraki aşamalar hakkında açıklamalarda bulunarak halkı uyardı. Bostancı, kesim sonrası ortaya çıkan atıklarla ilgili de oluşabilecek tehlikelere dikkat çekti. Hayvan alımında dikkat edilmesi gerekenlere değinen Bostancı, "Kurban Bayramı, hayvan sağlığı, hayvan refahı, halk sağlığı ve ekonomik değeri olan büyük bir organizasyondur. Böylesi büyük bir organizasyonu kısa sürede yönetebilmek önemlidir. Kurbanlık hayvanlar kurban pazarlarımızdan, kurban komisyonumuzun izin vermiş olduğu geçici kurban satış noktalarından ve doğrudan işletmelerden alınması gerekiyor. Bunların dışında hayvan alınmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Büyükbaş hayvanlarımız 2, küçükbaş hayvanlarımız ise 1 yaşından küçük olmaması gerekiyor. Kulak küpe numaralarının kontrolü gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın 'Tarım Cebimde' isimli uygulaması var. Bu uygulamadan kulak küpe numarasını girdiklerinde hayvanın ırkı, yaşı, cinsi, cinsiyetini kontrol ederek daha önce yapılmış olan aşılamalar, veteriner sağlık raporunun olup olmadığı, yaşını ve bunun gibi şeylerin kontrolünü yapabilirler” ifadelerini kullandı. "Kurbanlık hayvanlarımızın gebe olmaması, yeni doğum yapmış olmaması, sağlığının yerinde olması gerekiyor" diyen Bostancı, "Gözyaşı, burun akıntısı, ishal olmaması gerekiyor. Tüyler karışık ve mat olmamalı. Çevreye aşırı duyarlı ya da duyarsız olmaması, uzuvları yerinde olmalı; kör, topal olmaması gerekiyor. Tırnağı kopmaması gerekiyor ve aşırı zayıf, kaşektik dediğimiz bir durumda olmaması gerekiyor. Hayvan seçiminde bunlara dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

'GELİŞİGÜZEL KESİM YAPILMASIN'

Kurban kesim sürecine de değinen Bostancı, "Pazarlarımızda veteriner hekim kontrolü yapılmaktadır. Giriş çıkışlarda pasaport kontrolü, veteriner sağlık raporunun kontrolü ve gün içerisinde de hayvanların sağlık durumlarının gerekli kontrolleri yapılabilmektedir. Kurban kesimlerinin ise yine veteriner hekim gözetiminde ruhsatlı mezbahalarda, kombinalarda ve kurban komisyonunun izin vermiş olduğu geçici kurban kesim yerlerinde tamamlanması gerekiyor. Vatandaşlarımız bunların dışında gelişigüzel kesim yapmasın. Buralarda yapmaya özen göstersinler. Zaten resmi olarak da buralarda yapmaları gerekmektedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AB Delegasyon Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski'yi Kabul Etti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AB Delegasyon Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski'yi Kabul Etti

Kaynak: DHA