Akçalı köyünde 40 yıldır arıcılıkla geçimini sürdüren emekli ziraat teknikeri Hulusi Taş, bir ay içinde ayıların toplamda 7 arı kovanını parçaladığını belirtti. Bu olayların toplamda yaklaşık 40 bin TL zarara neden olduğunu ifade etti.

Sahte Zeytinyağı ve Bal Üretimi Operasyonu Sahte Zeytinyağı ve Bal Üretimi Operasyonu

Hulusi Taş’ın bahçesindeki arı kovanları, gece saatlerinde ayıların hedefi oldu. Sabah bahçesine gelen Taş, çitlerin kırıldığını ve 100 kovandan 2’sinin tamamen parçalandığını gördü. Bu saldırı sonucunda yaklaşık 10 bin TL zarara uğradı. Bir ay önce yaşanan benzer bir olayda ise ayılar 5 kovanı tahrip ederek yaklaşık 30 bin TL zarar vermişti. Kış uykusuna yatmaları beklenen ayıların, yüksek kesimlerde yiyecek bulamayınca bu bölgelere gelerek saldırılarda bulunduğu ifade ediliyor.

Hulusi Taş, gece gelen ayının tel örgüleri yıkarak bahçeye girdiğini ve kovandaki polenleri tükettiğini belirtti. Ayrıca, her kovanda yaklaşık 10 bin arının bulunabileceğini ve her bir kovanda ortalama 15 kilogram bal olduğunu söyledi. Taş, ayıların en çok bal olan kovaları hedef aldığını, bu durumun köy halkı için de endişe verici olduğunu ve diğer vatandaşların kovanlarına da zarar verdiğini ekledi. Köydeki hayvanlar ve insanlara zarar verme ihtimalinden endişe ettiklerini belirtti.

Kaynak: DHA