GÜNDEM

Kırtasiye Ürünleri Laboratuvarda Nasıl Test Ediliyor?

Okul sezonunun başlamasına sayılı günler kala, Ticaret Bakanlığı’nın kırtasiye ürünlerine yönelik denetimleri hız kazandı. 10 ilde gerçekleştirilen denetimlerde, 'Ürün güvenliği ve fahiş fiyat' konularında kapsamlı incelemeler yapılıyor.

Abone Ol

Bu denetimlerin bir parçası olarak, alınan numuneler laboratuvarlarda titizlikle inceleniyor. Güvensiz olarak belirlenen ürünler piyasadan toplanırken, ilgili firmalara idari para cezası uygulanıyor.

İlkokul, ortaokul ve liselerde 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Kırtasiyelerde, çeşitli renk ve tiplerdeki çantalar, kitaplar, kalemlikler, kalemler, defterler, silgiler, suluklar ve beslenme çantaları raflarda yerini aldı. Veliler ve öğrenciler alışveriş yaparken, Ticaret Bakanlığı'nın koordinesinde yürütülen ürün denetimleri de devam ediyor.

İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ekipleri, kırtasiyelerdeki denetimlerde risk analizi yaparak, gerekli görülen ürünlerden numuneler alıyor ve bu numuneleri laboratuvar ortamında inceliyor. Denetimci Laboratuvar ve Gözlem Hizmetleri Firması Genel Müdürü Nida Arslanbay, Ticaret Bakanlığı'nın güvensiz ürünlere karşı sıfır tolerans ilkesini benimsediğini belirtti. Arslanbay, "Denetmenler, ithalatçıların ve iç piyasa ürünlerinin denetimlerini gerçekleştirirken, ürünlerin CE işaretini ve ambalaj ile etiketlerini kontrol ediyor. Riskli buldukları ürünleri, Ekoteks laboratuvarına iletmekte" dedi.

Laboratuvarlar, ürünleri, Ticaret Bakanlığı'nın Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi Başkanlığı'nın tebliğleri doğrultusunda inceliyor. Kimyasal kontrollerde ürünlerin kanserojen olup olmadığı, uçucu bileşen içerip içermediği gibi testler yapılıyor. Ayrıca, fiziksel testlerle ürünlerin mekanik özellikleri ve boğulma riski yaratacak küçük parçalar içerip içermediği kontrol ediliyor. Ambalaj kontrollerinde ise CE işareti ve yaş sınırlamaları gibi bilgiler değerlendiriliyor. Uygunsuz ürünler piyasadan çekiliyor ve imalatçılara ceza uygulanıyor.

Arslanbay, denetimlerin piyasadaki güvensiz ürünleri azalttığını vurguladı ve tüketicilere kırtasiye ürünlerini güvenilir kaynaklardan almalarını, merdiven altı üretimlere itibar etmemelerini önerdi. Denetimler sayesinde, hem tüketici hem de üretici arasında farkındalık oluştuğunu belirtti ve geçmiş yıllara kıyasla daha iyi sonuçlar alındığını ifade etti.