GÜNDEM

Kirişci: Tarım Arazilerinin Kiralanması Arz Güvenliğimizi Artıracak

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, tarım arazilerinin kiralanmasıyla ilgili yeni düzenlemeleri değerlendirdi.

Abone Ol

Üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin Bakanlık tarafından kiraya verilmesi kararını açıklayan Kirişci, “Nüfusumuz ve turist sayımız artıyor, refah seviyemiz yükseliyor. Daha fazla gıda üretmek zorundayız. Boş arazilerin üretimde kullanılması, arz güvenliğimizi güçlendirecek” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olan ve iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin, tarımsal üretimde kullanılmak üzere sezonluk kiraya verilmesine yönelik bir yönetmelik hazırladı. 22 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik, bu arazilerin kiralanmasını düzenliyor. Kirişci, “Boş arazilerin faydasız olduğunu düşünüyoruz. Bu arazilerden elde edilecek ürünler, gıda arz güvenliğimizi artıracak” şeklinde konuştu.

Kiralama Süreci 2025’te Başlayacak

Kirişci, kiralama sürecinin 2025 yılının son çeyreğinde başlayacağını belirtti. “2024 ve 2025 yıllarında, işlenmeyen tarım arazileri tespit edilecek. 2025 yılının son çeyreğinde kiralama süreci başlayacak” dedi. Kirişci, mülkiyete dokunulmadığını, kiralama işleminin mevcut yönetmelikler çerçevesinde yapılacağını vurguladı.

Kira Bedelleri Kurullar Tarafından Belirlenecek

Kirişci, boş arazilerin tespitinin ardından il ve ilçe düzeyinde kurullar oluşturulacağını söyledi. Bu kurullar, kiralama bedellerini belirleyecek ve kira bedeli, doğrudan arazinin mülkiyet sahibinin hesabına yatırılacak. “İstanbul'daki bir tarım arazisiyle, Van veya Hakkari'deki bir arazinin kira bedeli farklı olabilir. Bu nedenle yerel özellikler dikkate alınarak kira bedelleri belirlenecek” dedi.

Ayrıca, varisler arasında anlaşmazlık yaşayan durumlarda, kiralama yoluyla elde edilecek kira gelirlerinin hakça dağıtılacağını belirten Kirişci, “Boş kalan arazilerin üretime kazandırılmasıyla, kira gelirleri adil bir şekilde paylaşılacak” ifadelerini kullandı.