Uçak, 2023 yılında Cumhuriyet’in 100. yılında kiraz ihracatında büyük bir başarı yakaladıklarını, 83 bin ton kiraz ihracatı ile yüzde 60 artış sağlayarak 215 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkiye'nin kiraz üretiminde ve ihracatında dünya çapında lider olduğunu vurgulayan Uçak, "Bu yıl da Türkiye, kiraz üretiminde 725 bin tonluk rekoltesiyle açık ara liderliğini sürdürüyor. ABD, Şili ve Özbekistan Türkiye'yi takip ediyor. Şu anda 55 ülkeye kiraz ihracatı yapıyoruz" dedi.
2024 YILINDA KİRAZ İHRACAT HEDEFİ 300 MİLYON DOLAR
Kiraz ihracatının en büyük pazarının Avrupa olduğuna dikkat çeken Uçak, "2024 yılı itibarıyla kiraz ihracatında Almanya, yüzde 25 artışla 114 milyon dolarla ilk sırada yer alıyor. Rusya yüzde 2 artışla 41 milyon dolarla ikinci sıradadır. Polonya ise yüzde 112’lik artışla üçüncü sıradadır. Hollanda ve Norveç’e 6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik" şeklinde bilgi verdi. Uçak, Türkiye'nin yıllık 736 bin tonluk kiraz rekoltesinin bulunduğunu ve Ege Bölgesi'nde, İzmir, Manisa, Afyon, Denizli ve Aydın illerinde yılda 260 bin ton kiraz üretildiğini söyledi. 2024 yılının ilk yedi ayında kiraz ihracatının 66 bin tona ulaştığını belirten Uçak, bu yıl kiraz rekoltesi ve kalitesindeki artış nedeniyle ihracat hedeflerini 250 milyon dolardan 300 milyon dolara çıkardıklarını ifade etti.
İHRACATI GELİŞTİRME ÇABALARI
Uçak, Türkiye'nin taze meyve sebze ihracatında lider pazarlarının yanı sıra Asya-Uzakdoğu pazarlarına da açılmayı hedeflediklerini belirterek, "Şu anda Singapur, Hong Kong, Malezya ve Hindistan’a ihracat yapıyoruz. Ayrıca, Pestisitleri Biliyoruz Projesi ve Akdeniz Meyve Sineğinden Arındırılmış Kiraz Üretimi Projesi ile kalıntısız ve kaliteli kiraz üretimi için çalışıyoruz. İhracatımızı artırarak dünyada ilk üç ülke arasına girmeyi amaçlıyoruz" dedi. Uçak, Ticaret Bakanlığı'nın fuar, Turquality ve UR-Ge Projeleri destekleri ile ihracatı daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini belirterek, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Bakanlık yetkililerine teşekkür etti.