GÜNDEM

Kılıçdaroğlu Hakkında 3,5 Yıla Kadar Hapis İstemi

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, 'zincirleme şekilde suçu ve suçluyu övme' suçundan 3,5 yıla kadar hapis cezası ve siyaset yasağı talep edilen iddianame kabul edildi.

Abone Ol

Kılıçdaroğlu, 3 Aralık'ta hakim karşısına çıkacak.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, MHP Genel Başkan Yardımcıları Feti Yıldız, İzzet Ulvi Yönter ve İsmail Faruk Aksu'nun 5 Şubat 2020 tarihinde yaptıkları şikayet üzerine Kılıçdaroğlu hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi. Şikayet dilekçesinde, Kılıçdaroğlu'nun İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde PKK terör örgütü propagandası yapmak suçundan yargılanarak 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş'ı övdüğü iddia edildi. Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun 21 Ekim 2014 tarihinde İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü'nde yaptığı konuşmada, "YPG bizim için terör örgütü değildir. YPG, kendi vatanını kurtarmak için örgütlenmiş bir oluşumdur" dediği kaydedildi. Şikayet dilekçesinde, Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamalarıyla YPG'yi bağımsızlık ve özgürlük savaşçıları olarak gördüğünü ifade ettiği öne sürüldü.

Yıldız, Yönter ve Aksu'nun dilekçelerinde, Kılıçdaroğlu'nun 2016-2019 yıllarındaki sosyal medya paylaşımları ve konuşmalarında FETÖ ve PKK terör örgütlerinin mensuplarını övdüğü iddiaları da yer aldı.

İddianamede, Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik'in savunmasında, Kılıçdaroğlu'nun beyanlarının kişisel görüş çerçevesinde yapılan siyasi değerlendirmeler olduğunu ileri sürdü ve bu nedenle kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi talep edildi.

İddianamede, Kılıçdaroğlu'nun beyanlarının kamu düzenini bozma potansiyeline sahip olduğuna ve toplumun huzuru açısından açık bir tehlike oluşturduğuna dair değerlendirme yapıldı. Bu nedenle, Kılıçdaroğlu'nun 'zincirleme şekilde suçu ve suçluyu övme' suçundan 2,5 yıldan 3,5 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasakla cezalandırılması talep edildi.

Ankara 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamenin ardından, davanın ilk duruşması 3 Aralık'ta yapılacak.