Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artışla bu yıl 22 bin 500 ziyaretçi ağırlayan antik kent, kazı başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru'nun ifadelerine göre, gelecekte Efes ve Pamukkale gibi önemli bir turistik alan haline gelecek.

Erbaa'da Maddi Hasarlı Trafik Kazası: Yaralanan Yok Erbaa'da Maddi Hasarlı Trafik Kazası: Yaralanan Yok

Gölhisar ilçesindeki Kibyra, 2 bin 300 yıllık tarihi geçmişiyle dikkat çekiyor. Kazı çalışmaları 18 yıl önce başlamış olup, önemli buluntular arasında 2009-2012 yılları arasında ortaya çıkarılan Medusa mozaiği ile 2019'dan itibaren kazısı yapılan ve 2023 yılında restorasyonu tamamlanan anıtsal çeşme yer alıyor. Medusa mozaiği, kötü niyetli kişileri taşa çevirdiğine inanılan mitolojik bir figürün renkli mermerlerden yapılmış tasviridir.

Prof. Dr. Özüdoğru, Kibyra'nın ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasına katkı sağlayan bu buluntuların ziyaretçi sayısını artırdığını belirtiyor. 2022'de restorasyonu tamamlanan çeşmenin, kentin ziyaretçi sayısını on kat artırdığına dikkat çeken Özüdoğru, "Umuyoruz ki, bu artış devam eden kazı çalışmalarımızla daha da yükselecek," dedi.

Kazı çalışmalarının sürdüğü agorada yeni yapılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Kibyra, önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin en önemli tarihsel ziyaret alanları arasında yer almayı hedefliyor.

Kaynak: DHA