GÜNDEM

Kayseri'ye Tüp Bebekte 2024'ün 'En İyi Araştırması' Ödülü

Kayseri System Hastanesi Direktörü ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, Erciyes Teknopark ile birlikte geliştirdiği yapay zeka destekli tüp bebek projesi ile uluslararası alanda büyük bir başarıya imza attı.

Abone Ol

Prof. Dr. Öner ve ekibinin geliştirdiği bu yenilikçi proje, uluslararası bir araştırma enstitüsü tarafından 2024’ün 'En İyi Araştırması' ödülüne layık görüldü. Ödül töreni, 27-28 Aralık 2024 tarihlerinde Dubai'de düzenlenecek.

Prof. Dr. Öner, tüp bebek tedavisinde kişiye özel yaklaşımlar ve en doğru sperm ile embriyo seçimini sağlayan yapay zeka yazılımını tanıttı. Proje, 2023 yılı Eylül ayında Harvard Tıp Fakültesi Yüksek Lisans Programı'na kabul edilme başarısını da göstermişti. Öner, Kayseri Teknopark ile birlikte geliştirdikleri yerli ve milli tüp bebek projesinin, yüzde 90 güvenilirlik oranına sahip olduğunu ve bu başarı ile Harvard'da da yüksek not aldığını belirtti.

Öner, projelerinin sağlık alanında büyük bir adım olduğunu ve Kayseri'ye böyle bir ödül getirmekten memnun olduklarını ifade etti. Ayrıca, geliştirdikleri yapay zeka teknolojisinin, embriyo kalitesini artırarak, genetik sorunları önceden tespit etmeye ve sağlıklı gebelik süreçleri sağlamaya yardımcı olduğunu vurguladı. Yapay zekanın, embriyoların kalitesini belirlemenin yanı sıra, anne rahmini değerlendirerek bebeğin tutunma olasılığını da tahmin ettiğini sözlerine ekledi. Bu yöntemle, spermin kalitesini optimize ederek en sağlıklı embriyonun oluşumunu desteklediklerini belirtti.