Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, bu keşfin, tamamlanmış bir şekilde buldukları ilk örnek olduğunu ve dev domuz olarak nitelendirildiğini belirtti. Başoğlu, bu fosilin Geç Miyosen dönemine ait olduğunu ve "7,5-8 milyon yıl öncesine tarihlendirilebileceğini" ifade etti.
2017'de, Kocasinan ilçesinde çobanlık yapan Murat Adıyaman, Yamula Barajı kıyısında kemik parçaları buldu. Bu parçalar üzerinde yapılan incelemeler, kemiklerin 6-7,5 milyon yıl öncesine ait olduğunu ortaya koydu. 2018'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle bölgede başlatılan kazı çalışmaları 6 yıldır devam ediyor.
Bu yıl mayıs ayında başlayan kazı çalışmalarında, 7,5-8 milyon yıl öncesine tarihlenen bir domuz kafatası bulundu. Fosil, alçı ceket yöntemiyle toprak altından çıkarıldı ve Kayseri Bilim Merkezi Laboratuvarı'na getirildi.
'Günümüz Domuzlarına Benzemiyor'
Prof. Dr. Okşan Başoğlu, bulguların önemine vurgu yaparak, “Bu fosil günümüz domuzlarından çok farklı, hatta dev domuz olarak adlandırıyoruz. Boyutları mevcut domuzlardan oldukça büyük ve iri. Bu fosili ayaklandırarak daha net bir şekilde nasıl bir canlı olduğunu göstereceğiz. Tam kafatasının bu şekilde bulunması bizim için büyük bir başarı" dedi.
'Doğal Miraslarımıza Katkı'
Başoğlu, fosilin ilk kez bulunmasının büyük bir önem taşıdığını ve Geç Miyosen dönemine ait olduğunu belirtti. “Mayıs ayında alanda çalışmalara başladık ve 20-25 gün süren bir çalışma sonucunda bu fosili çıkardık. Alçı ceket yöntemi ile bu işlemi gerçekleştirdik. Bu tür keşifler bizi daha da motive ediyor ve ekip olarak gurur duyuyoruz. Şu ana kadar binin üzerinde fosil bulduk ve bu alana katkıda bulunmak bizler için büyük bir onur" diye ekledi.