GÜNDEM

‘Kasap Abla’sı Hürrem Yakşi: Mesleğini Ailesiyle Birlikte Sevgiyle Yapıyor

Diyarbakır Yenişehir`de, Huzurevleri semtinde yaşayan 40 yaşındaki Hürrem Yakşi, 9 yıldır ailesinin işlettiği mahalle kasabında çalışıyor.

Abone Ol

Dicle Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Yakşi, devlete atanamasa da kendi isteğiyle kasaplık mesleğini seçti ve bu alanda kendine önemli bir yer edindi. Mahalle sakinleri tarafından “Kasap Abla” olarak tanınan Yakşi, işini çok sevdiğini ve çevresinin kendisine olan ilgisinin de oldukça güzel olduğunu belirtiyor.

Kasaplık Mesleğine Ailesinden Geçen Bir Sevda

2013 yılında Dicle Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İşletme Bölümü’nden mezun olan Hürrem Yakşi, devlet memurluğuna yerleşmek için KPSS sınavına girdi ancak yeterli puanı alamadı. Bu durum, Yakşi için bir hayal kırıklığı olmasına rağmen, ailesinin 3 kuşaktır işlettiği kasap dükkanında çalışmaya başlamak için yeni bir fırsat sundu. Kasaplık mesleğini ailesinden devralarak, özellikle et doğrama, pastırma ve sucuk yapma konularında kendini geliştiren Yakşi, bu alanda oldukça başarılı bir şekilde ilerledi.

Yakşi, “KPSS ile atanamadım çünkü puanlar çok yüksekti. O yüzden ben de kardeşime yardımcı olmaya karar verdim. Kendi isteğimle geldim. Kadın kasapların marketlerde çalıştığını görebiliyoruz ama esnaf dükkanında neredeyse hiç görmedim. Ben de kasaplık mesleğini seçmeye karar verdim. Ailemle bu işi yapıyorum; dededen oğula, oğuldan toruna bu meslek devam ediyor,” dedi.

Hijyen ve Temizlik Önceliği

Yakşi, kasaplık yaparken hijyenin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Yaptığım işin en önemli yanı temizlik ve titizlik. Sucukları ben yoğururum, doldururuz, pastırmaları da öyle. Çevre esnafı da beni tanır, yıllardır buradayım ve hep temizlik konusunda hassasım. Yaptığım iş de buna bağlı olarak hijyen kurallarına uygun şekilde devam eder,” diye konuştu.

Yakşi, kasaplık mesleğinde genellikle erkeklerin daha fazla yer aldığını ancak kadınların da bu alanda başarılı olabileceğini vurguladı. “Bütün mesleklerin zorlukları var, esnaf olmak kolay değil. Aileye vakit ayırmak zor olabiliyor, çünkü akşam 8’e kadar dükkanda kalabiliyoruz. Ancak yine de işimi çok seviyorum. Bu iş güzel, hijyen çok önemli ve her zaman temizliğe dikkat ederim,” dedi.

Çocukların ‘Kasap Abla’ İlgisi

Yakşi, mahalle çocuklarının kendisini “Kasap Abla” olarak tanımasından ve ona gösterdikleri ilgiden çok mutlu olduğunu ifade etti. “Bazen araçla sağa sola giderken, çocuklar ‘Kasap Abla geldi’ diyorlar. Onların bu tepkileri çok güzel. Hem işimi seviyorum hem de çevremin bu kadar ilgisi beni mutlu ediyor,” diye ekledi.

Aile İçindeki Güven ve Temizlik

Hürrem Yakşi’nin yanında, kardeşi Yusuf Yakşi (34) de kasap dükkanında birlikte çalışıyor. Yusuf Yakşi, ablasıyla çalışmanın kendilerine sağladığı güven ve huzurdan bahsederek, “Aile olarak çalışmanın en büyük avantajı güven ve huzurdur. Bir kadın elinin işin içinde olması ise yapılan her şeyin daha temiz ve güvenilir olmasını sağlıyor. Aile olarak bu işi yapıyorsak, ürettiğimiz her ürün kesinlikle temiz ve ahlaki olur,” dedi.

Hürrem Yakşi ve ailesi, kasaplık mesleğinde yılların verdiği tecrübe ve sevgiyle çalışmaya devam ediyor. Diyarbakır’ın mahalle esnafı olarak, hijyen ve güven ilkeleriyle, kasaplık işini titizlikle sürdüren Yakşi, çevresinde saygı duyulan bir isim olmayı başarmış durumda.