GÜNDEM

Karacaoğlan'ın Anıt Mezarı Bakımsızlıktan Harabe Halinde

Mersin’in Mut`ta yer alan Karacaoğlan Tepesi’ndeki Karacaoğlan anıt mezarı, uzun süreli bakımsızlık nedeniyle büyük zarar gördü.

Abone Ol

17. yüzyılda yaşamış ünlü halk şairi Karacaoğlan için 1997 yılında Kültür Bakanlığı ve Mut Belediyesi iş birliğiyle inşa edilen anıt mezar, dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından açılışı yapılmıştı. Ancak, yıllar içinde ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle mezar harabe bir hale geldi. Kötü hava koşulları zemin düzenlemelerini kırıp parçalayarak mezarın çevresinin defineciler tarafından talan edilmesine yol açtı.

Karacaoğlan Tepesi Dereköy Mahallesi sınırları içinde yer aldığından, mahalle muhtarı Bülent Yüksel ve mahalle sakinlerinden Ertan Mergin anıt mezarı ziyaret ederek deforme olmuş bayrağı değiştirdi. Yüksel ve Mergin, mezar başında dua etti ve Ertan Mergin bağlamasıyla Karacaoğlan’ın bir türkü söyleyerek anma gerçekleştirdi.

Dereköy Mahallesi Muhtarı Bülent Yüksel, “Buranın bakımını yapmaya çalışıyoruz ama bu yeterli değil. Bu mezarın güzel bir restorasyona ihtiyacı var. Defineciler tarafından sürekli olarak talan ediliyor. Bu mekâna ciddi bir bakım ve onarım yapılması gerekiyor” dedi.

Karacaoğlan’ın mezarının karşısındaki Karacakız Tepesi’nde ise, Karacaoğlan’ın sevdiği olarak bilinen Karacakız’ın (Elif) anıt mezarı yer almaktadır.