GÜNDEM

Kale Biberlerine Turistlerin Yoğun İlgisi

Denizli Kale`de yetiştirilen ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından tescil edilen Kale biberleri hasat edilip kurutulmak üzere askıya asıldı.

Abone Ol

Bu süreç, hem yöre halkı hem de ziyaretçiler için ilgi çekici bir görüntü oluşturdu.

Kale biberleri, TSE tarafından 2008 yılında coğrafi işaret ile tescillenmiş bir ürün olup, şu anda kurutulmak üzere iplere dizilmeye başlandı. Yöre halkı tarafından toplanan biberler, yıkandıktan sonra balkonlarda veya lokantalarda asılarak kurutuluyor. Kale biberlerinin kendine özgü aroması ve tadı, bu biberlerden elde edilen sos, salça, pul biber ve diğer ürünlerle kış hazırlıkları yapılıyor. Denizli-Muğla kara yolunda asılan biberler, renkleri ve görsel zenginlikleri ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Turistler, asılı biberlerin fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaşıyorlar.

Gülsiye Soyluer, 20 yıldır biberleri kurutmak için dizdiğini belirterek, "Kale biberi nisan ayında ekiliyor ve haziran ayında toplanıyor. 1,5 ay içinde 20 ton biber diziyoruz. Bu süreç yorucu olsa da biberler bir kış boyunca dayanıyor. Turistler biberleri görünce şaşırıyor, fotoğraflarını çekiyorlar ve hatta bizimle biber dizmeye çalışıyorlar" dedi.

Pamukkale’yi ziyaret eden Tataristanlı turist Aygül Zhukova, "Marmaris'ten Pamukkale'ye giderken Kale'de mola verdik. Asılmış biberleri görünce çok etkilendim ve fotoğraflarını çektim. Harika bir yer, her şey o kadar renkli ki çok beğendim" şeklinde konuştu.

Ukrayna'dan gelen Elena Nesterenko ise, "Biberler çok güzel kokuyor ve görsel olarak etkileyici. Elle yapılan bu özgün uygulama benim için yeni bir deneyim oldu. Harika fotoğraflar çektim ve çok beğendim" diye belirtti.

Kale biberi, Türkiye’nin tescilli bölgesel işaretli üç biberinden biri olarak, her yıl bin dekar alanda 2 bin 500 ton olarak yetiştiriliyor. Murat Soyluer, "Kale biberi, sarı ve koyu yeşil tonlarında olup, acı ve tatlı türleri bulunuyor. Taze biberlerin közlemesi ve kızartması yapılırken, kurutulmuş biberler toz biber ve diğer ürünlerde kullanılıyor. Yabancı turistler, bu biberlerin asılı olduğu manzarayı büyük ilgiyle izliyor ve fotoğraflarını çekiyorlar" dedi.