Bakanlık, istilacı tür olan kahverengi kokarcaya karşı, doğanın doğal düşmanı olan 300 bin samuray arısının doğaya salınacağını açıkladı.

Türk-Kore Kültür İletişim Derneği'nin Depremzedelere Yardım Faaliyetleri Türk-Kore Kültür İletişim Derneği'nin Depremzedelere Yardım Faaliyetleri

Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, "Kahverengi kokarca ile mücadelenin Bakanlığımız, il ve ilçe tarım müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle iş birliği içinde yürütüldüğü belirtildi. 2023 yılında hazırlanan Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı çerçevesinde, 2024'te bu istilacı türle mücadeleye yönelik seferberlik başlatılmıştır. Çalışmalar kapsamında, 35 ilde 196 ilçede, 1272 teknik personelle mücadele edilmiştir. Yaklaşık 100 bin üretici ve sektör temsilcisine bilgilendirme yapılmış, eğitim materyalleri ve bilgilendirme broşürleri dağıtılmıştır. Ayrıca, 3 bin biyoteknik tuzak üreticilere ulaştırılmıştır. Kışlak alanlarda yapılan ilaçlamalar sonucu yaklaşık 40 bin ev, depo ve ahır ilaçlanmıştır. Biyolojik mücadele kapsamında, kahverengi kokarcaya karşı 200 bin samuray arısı doğaya salınmıştır" denildi.

Bakanlık, gelecek sezonda da mücadelenin devam edeceğini belirterek, "Yerel yönetimlerle iş birliği içinde popülasyonun yoğun olduğu 140 bin ünitede ilaçlama yapılacaktır. Bölge genelinde enstitülerimiz tarafından geliştirilen 300 bin samuray arısı doğaya salınacaktır. Ayrıca, kahverengi kokarcayı bahane ederek üreticiden düşük fiyatla ürün almaya çalışan tüccar ve manavlarla ilgili gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Mücadele çalışmalarının hasat sonrasında da devam edeceği ve üreticilerin il ve ilçe müdürlüklerinin uyarılarına dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: DHA