Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanı Ömer Çedene, bu yıl 12 bin ton rekolte beklendiğini ifade etti.

2013 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu, 2023 yılında ise AB tarafından tescillenen Çağlayancerit cevizinin hasadı, ince kabuğu, lezzeti ve aromasıyla kendisini diğer cevizlerden ayıran özellikleriyle dikkat çekiyor. İlçe ekonomisi için önemli bir katkı sağlayan cevizler, uzun değneklerle dallardan silkelenerek toplanıyor. Toplanan cevizler, ilçedeki işleme ve paketleme tesislerine götürülüyor, burada kabuklarından ayrılıp paketlenerek tüketicilere sunuluyor.

Ömer Çedene, bu yılki rekoltenin beklentilerin üzerinde olduğunu ve üreticinin yüzünü güldürdüğünü belirterek, "İlçede 30 bin dekar alanda üretim yapıyoruz ve toplamda 12 bin ton rekolte bekliyoruz. Genç fidanlarımızın yetişmesiyle birlikte üretim her geçen yıl artıyor. Cevizlerimiz hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlara ihraç ediliyor. Geçmişte ilçe halkımız tarım işçisi olarak başka bölgelere gidiyordu. Ancak son yıllarda üretim ve hasat artışı ile birlikte vatandaşlarımız burada kalarak kendi ürününü topluyor. Bu yıl da rekolte çiftçilerimizin yüzünü güldürdü” dedi.

Çağlayancerit Ceviz İşleme ve Paketleme Kooperatifi Başkanı Mehmet Kekil, hasadın 1,5 ay süreceğini ve bu süre zarfında kendilerine teslim edilen cevizleri işleyeceklerini belirterek, "Çiftçiler bahçelerinden cevizi toplayıp tesisimize getiriyor. Biz de yeşil kabuklarını soyup kurutuyor, kalibre yapıp paketleyerek çiftçimize teslim ediyoruz" diye konuştu.

Bakanın Polonya Meclis Başkanıyla Görüşmesi Bakanın Polonya Meclis Başkanıyla Görüşmesi

Kaynak: DHA