GÜNDEM

Kahramanmaraş'ta 103 Yıllık Simge Top Mermisi, 20 Ay Sonra Deprem Enkazından Çıkarıldı

Kahramanmaraş'ta, depremlerde yıkılan tarihi Şeyh Turan Camisi'nin minaresinde 103 yıldır durmakta olan 75 milimetrelik top mermisi, 20 ay sonra enkazdan çıkarıldı.

Abone Ol

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü Adem Bozkurt, top mermisinin Genelkurmay Başkanlığı tarafından inceleneceğini ve ardından Kahramanmaraş Müzesi'nde sergileneceğini açıkladı.

Top mermisi, Kahramanmaraşlıların Fransız işgaline karşı 21 Ocak 1920'de başlattığı Milli Mücadele sırasında camiye isabet etmişti. Patlamadan kurtulan mermi, 6 Şubat 2023'teki depremlere kadar caminin minaresinde kaldı. Depremin ardından caminin aslına uygun yeniden inşa edilmesi için yapılan enkaz ayrıştırma çalışmalarında top mermisi bulundu ve koruma altına alındı.

Bakanlık ekipleri, depremin hemen ardından hasar tespiti yaparak eserleri koruma altına almıştı. Bozkurt, caminin restorasyonunun 2025 yılı sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti. Top mermisinin, Kahramanmaraş Müzesi'ne teslim edilmesinin ardından inceleneceği ve sergileneceği ifade edildi. Ayrıca, top mermisinin minareye tekrar konulup konulmayacağına Vakıflar Genel Müdürlüğü karar verecek.