Opr. Dr. Saygı Uygur ve ekibi tarafından uygulanan yöntem, hastanın kafatasındaki eksik kemik parçalarının başarılı bir şekilde tamamlanmasını sağladı.
33 yaşındaki trafik kazası mağduru E.P.'nin kafatasında oluşan parçalı kırıklar nedeniyle eski kemik parçaları geri yerleştirilemedi. Bunun üzerine yapılan ameliyatta, 3D yazıcı ve 'kemik çimentosu' kullanılarak eksik bölge tamamlandı. Türkiye genelinde az sayıda hastanede uygulanan bu teknoloji, ilk defa Kadirli Devlet Hastanesi'nde uygulandı.
Ameliyat öncesinde E.P.'nin kafatasındaki eksik bölgeler detaylı bir şekilde ölçüldü ve birebir uyum sağlayacak şekilde 3D yazıcıdan yeni bir parça üretildi. Beyin dokusunun korunmasının yanı sıra estetik görünümün de göz önüne alındığını belirten Opr. Dr. Uygur, bu tekniğin hastaların hem fiziksel hem de psikolojik iyilik halleri üzerinde olumlu etkiler sağladığını vurguladı.
Opr. Dr. Uygur, genellikle travma, tümör veya kanama gibi durumlar sonrası kemik dokusunun geri yerleştirilemediği vakalarda uygulanan kranioplasti ameliyatlarının genellikle ilk ameliyattan 6 ay sonra yapıldığını belirtti. "Bu teknikle hastanın kafatası kemiğinin korunması sağlanırken, estetik açıdan da tatmin edici sonuçlar elde ediliyor. Standart yöntemlerde eksik kafatası dokusu titanyum plaklarla ya da kemik çimentosu ile kapatılırken, 3D kranioplasti tekniğinde kişiye özel tasarımlar yapıyoruz. Bu sayede hem titanyum plakların beyne uyguladığı baskıyı önlüyor hem de olası estetik sorunların önüne geçiyoruz" dedi.
Uygur, bu tekniği Türkiye'de ilk kez Mersin Üniversitesi'nde uyguladığını ve Mersin'deki akademik destekle gerçekleştirdiğini söyledi. Kadirli'de yapılan ameliyatın başarıyla sonuçlanmasının ardından, Osmaniye halkına böyle bir yeniliği sunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. "Amacımız, ülkemize ve bölgemize fayda sağlayacak yeni yöntemleri uygulamak" şeklinde konuştu.