19 yaşındaki Aysel, 400 metre T20 kategorisinde hem dünya hem de oyunlar rekorunu kırarak, finalde gümüş madalya kazandı. Bu başarı, Aysel’in tarihte böyle bir başarıya ulaşan ilk özel sporcu olmasını sağladı. Daha önce Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 400 metre dalında Türkiye'ye ilk altın madalyayı kazandıran Aysel, Paris'teki Paralimpik Oyunları'nda da ilki başardı.

Aysel, 28 Ağustos'ta başlayan ve 4 Eylül'de sona erecek olan Paralimpik Oyunları'nda, İzmir'den yarışmaya katılan tek özel sporcu olarak dikkat çekti. 400 metre kadınlar T20 kategorisinde elemelerde 54.96'lık derecesiyle birinci olarak yeni dünya ve paralimpik rekorlarına imza attı. Önceki rekorlar, Hindistan'dan Deephti Jeevanji tarafından 55.07 ve ABD'li Breanna Clark tarafından 55.18 olarak belirlenmişti.

Fenerbahçe, Derbi Hazırlıklarını Sürdürüyor Fenerbahçe, Derbi Hazırlıklarını Sürdürüyor

Paris’teki Stade de France stadyumunda gerçekleştirilen finalde ise Aysel Önder, 55.23'lük derecesiyle ikinci olarak gümüş madalyayı kazandı. Altın madalyayı Ukrayna’dan Yulia Shuliar, 55.16'lık derecesiyle elde etti. Aysel, henüz 19 yaşında para atletizmde madalya kazanan ilk kadın sporcu olma hedefini gerçekleştirerek, Özel Sporcular Federasyonu'na ilk, ülkemize ise Paris'teki 12'nci madalyasını kazandırdı. Spor hayatına 11 yaşında futbol oynayarak başlayan ve sonrasında atletizme yönlendirilen Aysel, Karşıyaka Zeki Şairoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra üniversiteye hazırlanıyor.

Paris'te başka bir başarı da triatlon branşında elde edildi. İzmirli sporcu Uğurcan Özer, triatlon kategorisinde önemli bir başarı sağladı. Fransa'nın başkenti Paris'teki Pont Alexandre'de düzenlenen triatlon yarışlarında, erkekler PTS5 sınıfında yarışan Uğurcan, 750 metre yüzme, 20 kilometre bisiklet ve 4,35 kilometre koşudan oluşan parkuru 1.01.17'lik derecesiyle tamamladı ve yarışı 10 sporcu arasında 6. sırada bitirdi. Uğurcan, antrenmanlarını İzmirli antrenör Mert Onaran ile İzmir'de yapmıştı.

Kaynak: DHA