İki ülke arasındaki iş birliklerini güçlendirmeyi amaçlayan bu özel organizasyon kapsamında, Küba’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Alejandro Francisco Diaz Palacios, İstanbul Başkonsolosu Raúl Ernesto Madrigal Cárdenas ve Küba Ticaret Odası Genel Sekreteri Omar de Jesús Fernandez Jimenez İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret etti. Ziyaret sırasında İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş ev sahipliği yaptı.

Küba heyetinde, Küba Cumhuriyeti Roma Büyükelçiliği Turizm Ataşesi Janet Mora Ferguson da yer aldı. Turizm konuları üzerine yapılan görüşmelerde, İzmir’in turizm ve sağlık turizmine ilişkin bilgileri aktarıldı ve iki ülke arasında sağlık turizmi gibi işbirliklerinin geliştirilmesi üzerine görüşmeler gerçekleştirildi.

CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı

Yenilenen Anlaşma ve İşbirlikleri

Ziyaret sonrasında düzenlenen "Küba Cumhuriyeti ile İş Yapma Toplantısı"nın açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, Küba'nın Türkiye, İzmir ve İzmir Ticaret Odası için özel bir öneme sahip olduğunu belirtti. Özkardeş, 1994 yılında imzalanan ilk anlaşmanın 30. yıl dönümünde, iki oda arasındaki iş birliklerini daha da derinleştirmek amacıyla anlaşmanın yenilendiğini ifade etti.

Özkardeş, konuşmasında ayrıca Küba’nın sağlık sektöründeki başarısına dikkat çekti. Küba'nın geliştirdiği aşılar ve tedavi yöntemlerinin dünya çapında tanındığını vurgulayan Özkardeş, Türkiye'nin sağlık alanındaki saygın kimliği ve güçlü altyapısı ile Küba'nın inovatif yaklaşımlarının birleşmesiyle yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunabileceklerini belirtti.

Büyükelçiden Destek Mesajı

Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türk ve Kübalı şirketler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Yatırımların devamını sağlamak için destek vereceklerini vurgulayan Palacios, iş birliği çalışmalarının olumlu sonuçlarını yakında göreceklerine inandığını ifade etti.

65 İş Görüşmesi

Toplantının ardından, Küba Ticaret Odası Genel Sekreteri Omar de Jesús Fernández Jiménez bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, Küba'nın sağlık alanındaki çalışmalarına ve ülkedeki yatırım fırsatlarına dair bilgiler verildi. İzmir Ticaret Odası ile Küba Ticaret Odası arasında imzalanan yeni işbirliği anlaşmasının ardından düzenlenen 65 ikili iş görüşmesinde, 11 Kübalı firma ile İzmirli firmalar arasında verimli iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

Kaynak: DHA