İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş. bünyesinde kurulan Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Müdürlüğü ile Web ve Mobil Teknolojiler Müdürlüğü tarafından geliştirilen projeler, İzmir’in ulaşımını daha hızlı, konforlu ve güvenli hale getirecek. Bu projeler, İzmirim Kart mobil uygulaması aracılığıyla İzmirlilere kolayca erişilebilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapay zeka kullanımında öncü bir şehir olmayı hedefleyerek, 21 Mayıs'ta Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Şube Müdürlüğü’nü kurdu. Bu adım, şehirde yapay zeka destekli toplu ulaşım sistemlerinin ilk aşamasını işaret ediyor. Yapay zeka ile planlanacak toplu taşıma seferleri; araçların doluluk oranları, trafik yoğunluğu ve kullanıcı alışkanlıklarına göre düzenlenecek. Ayrıca, şehirde insansız otoparkların yaygınlaşması ile kağıt ve kaynak tasarrufu sağlanarak, otopark hizmetleri daha hızlı ve uygun fiyatlı hale gelecek. Otobüslerin fiziksel hasarları ise yapay zeka kullanılarak hızlı bir şekilde tespit edilebilecek. İzmirim Kart mobil uygulaması, sadece bakiye yükleme işlevinin ötesine geçerek, toplu taşıma ile ilgili tüm bilgileri sunacak. Ayrıca, Hemşehri İletişim Merkezi (HİM) de yapay zeka asistanı kullanarak vatandaşların öneri ve şikayetlerini daha etkin bir şekilde ele alacak.

Filo Takip ve Yönetim Sistemi

İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş., ulaşım süreçlerinin yönetimi için Filo Takip ve Yönetim Sistemi'ni hayata geçirecek. Bu sistem, araç takibi, şoför-merkez iletişimi, bekleme süresi hesaplama, rota dışına çıkma tespiti, yakıt tüketimi ve araç bakım bilgilerini yapay zeka ile analiz edecek. Filo Takip ve Yönetim Sistemi, araçların sağlık ve güvenliğini izleyerek, verileri merkeze raporlayacak. Ayrıca, Sefer Optimizasyonu Çalışması için veri sağlayacak.

Sefer Planlaması Yapay Zeka ile Gerçekleşecek

Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Şube Müdürlüğü tarafından geliştirilen Sefer Optimizasyonu Çalışması, Filo Takip ve Yönetim Sistemi'nden alınan verilerle sefer planlamalarını düzenleyecek. Bu sistem, araçların doluluk oranları, trafik durumu ve kullanıcı alışkanlıklarına göre seferleri optimize edecek. Yolcular, otobüslerin varış sürelerini ve duraklar arasındaki mesafeleri İzmirim Kart uygulaması üzerinden görebilecek. Ayrıca, aktarma yapacak yolcular için diğer toplu taşıma araçlarının süreleri de hesaplanarak, sefer aralıkları düzenlenecek.

İnsansız Otoparklar ve Otobüs Hasar Tespiti

İZELMAN AŞ tarafından işletilen otoparkların insansız hale getirilmesi hedefleniyor. Plaka tanıma sistemiyle çalışan bu otoparklar, kağıt ve kaynak tasarrufu sağlayarak, daha hızlı ve uygun fiyatlı hizmet sunacak. Ayrıca, otobüslerin hasar tespiti için bir MR taraması benzeri uygulama yapılacak. Otobüsler, sefer öncesi veya sonrası bir tünelden geçerek, yapay zeka ile fiziksel hasarları tespit edecek ve bakım birimlerine yönlendirilecek.

Yapay Zeka Destekli HİM Asistanı

Yapay zeka, Hemşehri İletişim Merkezi (HİM) üzerinden vatandaşların öneri ve şikayetlerinin çözümüne de katkıda bulunacak. Private GPT projesi kapsamında, yapay zeka destekli bir asistan, vatandaşların sorunlarını dinleyecek, bilgi notları hazırlayacak ve ilgili birimlere iletecek. Bu sistem, tekrar eden sorunları takip ederek, çözümler sunacak.

Yapay Zeka ile İzmir’in Geleceği

Şehit Uzman Çavuş Burak Geniş'in Cenazesi Çanakkale'de Askeri Törenle Karşılandı Şehit Uzman Çavuş Burak Geniş'in Cenazesi Çanakkale'de Askeri Törenle Karşılandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji A.Ş. Genel Müdürü Emrecan Durmaz, projelerin temel amacının İzmirli vatandaşların hayatına olumlu etkiler sağlamak olduğunu belirtti. Yapay zeka destekli sistemler, ulaşım süreçlerini daha verimli ve konforlu hale getirecek, günlük 2 milyon binişin olduğu toplu taşıma sisteminde önemli iyileştirmeler sağlayacak. Durmaz, “Yapay zeka sistemleri, ulaşım süreçlerinde vatandaşlara en iyi hizmeti sunmayı hedefliyor ve İzmir’in ulaşımında yeni bir dönemin kapılarını aralıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA