İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla bu yıl balık çeşitliliği ve miktarında %50 oranında bir azalma yaşandığını belirtti. Aksoy, balıkların büyük bir kısmının balık çiftliklerine yem olarak gönderildiğini ifade etti.

Av yasağının sona ermesinin ardından 1 Eylül'de denize açılan balıkçılar, denizlerdeki balık miktarının düşük olması ve satışların az olması nedeniyle sezona beklenen performansla başlayamadı. Aksoy, İzmir'deki 50 büyük balıkçı teknesinin geçmişte ortalama 200-500 kasa balık tuttuğunu, bu yıl ise bu miktarın 100-150 kasa arasında kaldığını belirtti. Özellikle Kuşadası bölgesindeki balıkçı teknelerinin sadece 100 kasa hamsi tutabildiğini ve bunun İzmir piyasasına yeterli gelmediğini vurguladı.

İzmir Körfezi'nde 20 Ağustos'tan itibaren balık ölümlerinin başladığını söyleyen Aksoy, bu durumun bazı yemek kurumlarının balık alımlarını iptal etmesine neden olduğunu ifade etti. Körfezde balık tutmanın yasak olduğunu ve balık ölümlerinin sebebinin sudaki oksijen eksikliği olduğunu belirtti. Aksoy, üyelerine balıkların çöp olarak nitelendirilmemesi gerektiğini ve bu balıkların kasalara konarak doğru şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Sempozyumu Düzenlendi Uluslararası Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Sempozyumu Düzenlendi

Ege Bölgesi'nde, av sezonunun başlamasıyla birlikte balık miktarının yarı yarıya azaldığını belirten tekne sahibi Süleyman Canbaz ise, deniz suyu sıcaklıklarının yüksek olmasının balıkların açık sulara göç etmesine neden olduğunu belirtti. Bu durumun bazı balık türlerinin burada yatak yapamamasına yol açtığını aktardı. Canbaz, gırgır balıkçılarının Karaburun açıklarında 30 metreden derin sularda avcılık yapabildiğini ve İzmir Körfezi'nde avlanmadıklarını söyledi. Tezgahlardaki balıkların güvenli bir şekilde tüketilebileceğini ifade etti.

Canbaz, Ege'de tekne başına günlük 3 ile 10 ton arasında balık tutulduğunu, ancak satılmayan balıkların çiftliklere verildiğini belirtti. Örneğin, hale gönderdiği 100 kasa balığın 50'sinin balık çiftliklerine gönderildiğini ekledi.

Kaynak: DHA