GÜNDEM

İzmir Bozuk Orman Arazisini, Ceviz Ormanına Dönüştürdü

İzmir’de yaşayan emekli havacı Albay Recep Koyuncu (66), Karabağlar ilçesine bağlı Tırazlı köyündeki 100 dönümlük bozuk orman arazisini ceviz ormanına dönüştürdü.

Abone Ol

Bu dönüşüm süreci 16 yıl sürdü. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan albay olarak emekli olduktan sonra çiftçiliğe yönelen Koyuncu, 2008 yılında emekliliğinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü Özel Ağaçlandırma Projesi kapsamında Tırazlı köyünde yer alan 100 dönümlük bozuk orman arazisini 49 yıllığına kiraladı. Bakanlık tarafından kendisine hibe edilen bin 500 ceviz fidanını arazilere diken Koyuncu, bu alanda yıllık 10-15 ton ürün veren bir ceviz ormanı yarattı.

"BOZUK ARAZİDEN CEVİZ ORMANI YARATMAK İSTİYORDUM"

İzmir Hava Radar Mevzi Komutanlığı'ndan emekli olmadan önce, bölgedeki Özel Ağaçlandırma Projesi’ni fark ettiğini belirten Koyuncu, 2009 yılında 100 dönümlük araziye bin 500 ceviz ağacı dikmeye başladığını ifade etti. “Arazinin başlangıçta tamamen makilik ve ağaçsız bir durumda olduğunu ve dozerlerle ıslah ederek ekilebilecek bir hale getirdiğimi” anlatan Koyuncu, ağaçların büyümesi ve gelişmesiyle ilgili sürekli çalışmalar yaptığını söyledi.

"15-20 KİLO CEVİZ VEREN AĞAÇLAR"

2009 yılında dikilen ceviz fidanlarının ilk ürünlerini 2015 yılında vermeye başladığını dile getiren Koyuncu, “O dönemde ürünlerin masrafları karşıladığını ve şu anda ağaçların 15 yaşında olduğunu” belirtti. Her bir ceviz ağacının ortalama 15-20 kilo ceviz verdiğini ifade eden Koyuncu, toplamda yıllık 10-15 ton ürün elde ettiklerini söyledi. Ceviz arazisinde Pedro, Yalova 4, Yavuz, Şebin, Yalova 1 ve Amerikan cevizi gibi 6 farklı ceviz türü üretildiğini belirten Koyuncu, özellikle Yalova 4 çeşidinin aroması ve yağ oranı ile öne çıktığını söyledi.

"ÇİFTÇİLİĞİ TAVSİYE EDİYORUM"

Emekli olduktan sonra çiftçiliğe yönelmek isteyenlere tavsiyelerde bulunan Koyuncu, “Emekli bireylerin zamanlarını böyle üretken alanlarda değerlendirmelerini öneririm. Bu işler zor olabilir ancak ekonomiye ve doğanın gelişimine büyük katkı sağlar. Ülke ekonomisi için de önemli bir gelir kaynağıdır” diye konuştu.