Kurban Bayramı'na 14 gün kala Türkiye'nin birçok noktasından çıkan kurbanlıklar İstanbul'a gelmeye başladı. Gece yarısı itibarıyla ilk kurbanlıklar İstanbul'a getirilirken, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Kuzey Marmara Otoyolu Riva mevkiinde bulunan Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktası'nda denetim gerçekleştirdi. Jandarma ve zabıta ekiplerinin de destek verdiği denetimlerde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı veteriner hekimler, kurbanlıkların olduğu kamyon ve TIR'ları tek tek kontrol etti. İl dışından gelen sürücülerin evraklarını tek tek inceleyen ekipler, hayvanların küpe numaraları ile evrak üzerindeki numaralarını karşılaştırdı. Kontrolü yapılan araçlar, hayvan pazarlarına doğru yoluna devam etti. 

6487f573470a9b0d0053fc4a

İSTANBUL'DA GİRİŞ NOKTALARINDA ÖNLEMLERİMİZİ SIKLAŞTIRDIK

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlarımızın kurban vecibelerini sağlıklı bir şekilde geçirmeleri için Kurban Hizmetleri Tebliği'nin yayınlanmasıyla beraber İl Kurban Hizmetleri Komisyonu Valilikçe toplandı. Arkasından Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyon kararları alındı. Biz burada İstanbul'a giriş noktalarında önlemlerimizi sıklaştırdık. Çünkü kurban döneminde hayvan hareketleri hızlanıyor. Hem hayvan hastalıkları, hem de insan sağlığı açısından çok önemli bir durum bu. Bizler İstanbul'da belli noktalarda hayvan sevk kontrol noktaları oluşturduk. Burada 13'ünden önce kaçak gelen hayvanların, belgesi olmayan hayvanların geçişine izin vermiyoruz, pazarlara göndermiyoruz. Tuzla hayvan karantina bölgesine sevk ediyoruz. Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun almış olduğu kararlar doğrultusunda, kurban satış ve kesim yerleri belli şartlara haiz olması lazım. Bunların kontrolleri komisyonca yapılıp, ondan sonra belli bir puan üzerinden şartları sağlıyorsa izinlendiriliyor, vatandaşlarımız kurbanlarını mutlaka izinli satış yerlerinde ehil insanlara kestirmeli. Bu çok önemli. Bakanlığımızın 'Tarım cebimde' diye bir uygulaması var. Hayvanın yaşı, ırkı, cinsine oradan ulaşabiliyorlar. Bu hayvanlar geldikleri yerden sağlık kontrolünden geçiyor. Biz kontrollerimizi yapıyoruz. İstanbul'un Avrupa Yakası da ayrı bir özelliğe sahip Trakya Bölgesi'nde olduğu için. 2010 yılından itibaren şaptan ari bir bölge bu bölgemiz. Geçiş şartları belli, o şartları sağlayan hayvanların geçişine izin veriyoruz. Emniyet, jandarma ve zabıta ile kontrolleri sürdürüyoruz. İzinli yerlerden almaları ve izinli yerlerde kestirmeleri lazım. Vatandaşlarımız bu noktada küpe numaralarını uygulamaya girdikleri takdirde hayvanla ilgili bütün bilgilere ulaşabileceklerdir" dedi.

BİR HAYVANIN YILLIK MALİYETİ 30 BİN LİRAYI BULUYOR

Tokat'tan kurbanlık hayvan getiren besici Nasuh Çaylak, “Yaylım süresi 6 ay olmak suretiyle, yaylım süresinde maliyet yoktur ama besin süresine girdiği zaman aylık maliyet oranı 3 bin 500- 4 bin liradır. Bu da 6 aya vurduğumuz zaman hayvanın sadece yem maliyeti 18 ile 24 bin lirayı buluyor. Bakıcı veterineri dahil ettiğimizde ise aylık 5 bin liradır. İstanbul'a sevkiyat için hayvan başı 6 bin lira maliyeti vardır. Hayvanın ortalama bir yılda 30 bin lira maliyeti vardır. Hesabımıza göre buradaki satış fiyatımız da 70 ile 120 bin arasındadır" diye konuştu.

DEM Parti İmralı Heyeti: Tüm Görüşmeler Samimi Ve Umut Verici Düzeyde Olumlu Geçmiştir DEM Parti İmralı Heyeti: Tüm Görüşmeler Samimi Ve Umut Verici Düzeyde Olumlu Geçmiştir

Öte yandan İstanbul'da Riva (YSS Köprüsü), Çamlıca Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktası (FSM Köprüsü) ile Kurtköy Mehmetçik Vakfı Dinlenme Tesisleri, KMO Kurnaköy ve Mecidiye Gişeleri, Ahmediye Gişeleri Yol Kenarı Denetim İstasyonu ve Selimiye Tem Gişeleri Yol Kenarı Denetim istasyonlarında 24 saat denetimlerin süreceği öğrenildi. Bu denetimlerde İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli veteriner hekimleri ile acil müdahale ekipleri, jandarma, emniyet ve belediye zabıta ekipleri koordineli olarak çalışacak.