GÜNDEM

Fırıncılar Odası'ndan Ekmeğe Zam Talebi

İstanbul Fırıncılar Odası, ekmek fiyatlarına yüzde 25 zam yapılması için başvuruda bulundu. Artan maliyetler nedeniyle fırıncıların zor günler geçirdiğini belirten Oda Başkanı Erdoğan Çetin, “240 gram ekmeğin fiyatının 15 liraya çıkması için bir talep gerçekleştirdik.

Abone Ol

Yetkililerin bu durumu uygun görmesini umuyoruz. Un fiyatlarının bu kadar hızlı bir şekilde artmaması gerekiyor ve bu duruma mutlaka bir çözüm bulunmalı” dedi.

İstanbul genelinde standart 200 gram ekmek şu anda 10 liradan satılmakta. Ancak son dönemde un, elektrik ve su maliyetlerindeki artışlar, fırıncıların ekmek fiyatlarına zam talebini gündeme getirdi. Çetin, “Son dönemdeki artışlar ve personel bulma zorlukları nedeniyle İstanbul'da yaklaşık 150 fırın kapandı. Eğer bu durum devam ederse, kapatılan fırın sayısı artabilir” diye ekledi.

Un Fiyatlarında Yüzde 25'lik Artış

Çetin, un fiyatlarına son bir ayda yüzde 25 oranında zam geldiğini vurgulayarak, “Un fiyatları 620-650 lira bandındayken şimdi 750-800 lira hatta 800'ü geçiyor. Bu kadar kısa süredeki bir artış oldukça yüksek. Zamlar, ekmeğin hammaddesi olan un ile bağlantılı; enerji maliyetleri, doğal gaz, akaryakıt ve elektrik sürekli artıyor” ifadelerini kullandı. Bu koşullarda fırıncıların sürdürülebilirliğini sağlamak için acil önlemler alınması gerektiğini dile getirdi.