Proje, ilaç ve kozmetik endüstrisinde kullanılan mentollü nane çeşitlerinin Türkiye'de üretimini hedefliyor.Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Ziraat Fakültesi, bu amacı gerçekleştirmek üzere doğu yerleşkesinde 3 dönümlük bir uygulama bahçesi kurdu. Bu bahçede, Türkiye ve 14 farklı ülkeden getirilen 100'den fazla nane çeşidi üzerinde çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar sırasında çeşitlerin bölgeye adapte edilmesi ve kimyasal içerikleri ayrıntılı olarak incelendi. Projede dört üniversite işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmanın amacı, mentollü nane yağı üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak ve Türkiye'de üretimi artırmaktır.

'NANEYİ GENELDE BAHARAT OLARAK BİLİRİZ'

Projenin başındaki ISUBÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Telci, nanenin sadece baharat olarak değil aynı zamanda kozmetik, tıp, tarım ve endüstriyel alanlarda da kullanıldığını belirtti. Prof. Dr. Telci, projenin öncelikli hedeflerinden birinin mentol bakımından zengin nane çeşitlerini belirlemek olduğunu vurguladı. Türkiye'de yetişen nanenin çoğunlukla baharat olarak kullanıldığını, mentol tipi nanelerin Türkiye'nin yerel florasında bulunmadığını ve bu nedenle ithal edildiğini açıkladı.

'EN ÖNEMLİ SORUN, ÜRETİM MATERYALİ'

DEM Parti İmralı Heyeti: Tüm Görüşmeler Samimi Ve Umut Verici Düzeyde Olumlu Geçmiştir DEM Parti İmralı Heyeti: Tüm Görüşmeler Samimi Ve Umut Verici Düzeyde Olumlu Geçmiştir

Prof. Dr. İsa Telci ayrıca, nane üretimi konusunda en büyük sorunlardan birinin bitki üretim materyali eksikliği olduğunu ve bu aşamanın projenin tamamlanmasıyla çözüldüğünü ifade etti. Projede kullanılan nane çeşitlerinin sadece mentol bakımından zengin olmakla kalmadığını, aynı zamanda kozmetik endüstrisi için önemli olan "linalol" ve "linalil asit" gibi türleri de içerdiğini belirtti. Bu çalışma ile Türkiye'nin nane üretimindeki bağımlılığının azaltılabileceği ve yerel üretim için gerekli materyalin belirlenmiş olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Telci, projedeki araştırmaların TÜBİTAK desteği ile devam edeceğini de sözlerine ekledi.