Çukurova Üniversitesi, İskenderun Körfezi'ndeki kirliliği tespit etmek ve gerekli tedbirleri belirlemek amacıyla araştırma çalışmaları başlattı. Proje ekibi, denize açılarak örneklemeler alıyor ve bu çalışmaların sonucunda bir rapor hazırlamayı planlıyor.

TÜBİTAK destekli proje, Türkiye’nin Güneydoğu-Akdeniz kıyılarında yüzer makro ve mega deniz çöplerinin miktarını, dağılımını ve kompozisyonunu incelemeyi amaçlıyor. Projenin ilk aşamasındaki örnekleme çalışmaları, İskenderun Körfezi’nde başladı. Prof. Dr. Cem Çevik'in yürüttüğü projede, İskenderun Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tahir Özcan ile yüksek lisans öğrencileri Ali Egemen Demircan ve Özkan Ay, Gözlem-1 teknesiyle denize açıldı ve ilk örneklemeleri almaya başladılar.

Adıyaman’da 13 Yıl Hapis Cezası Olan Firari Hükümlü Yakalandı Adıyaman’da 13 Yıl Hapis Cezası Olan Firari Hükümlü Yakalandı

Çalışmaların İskenderun Körfezi’nden sonra Mersin Körfezi’nde devam edeceğini belirten Prof. Dr. Cem Çevik, projenin Doğu Akdeniz’deki yüzer mega çöplerin kompozisyonunu ve yabancı türlerin taşınmasına olası etkilerini inceleyeceğini ifade etti. İlk gözlemlerinde, ülkemiz kıyılarına Doğu Akdeniz’deki en az iki kıyıdaş ülkeden çöplerin taşındığını ve bununla ilgili detaylı bilgilerin kaydedildiğini belirtti. Ayrıca, krustase örneklerinin de tespit edildiği vurgulandı.

İlerleyen dönemlerde yapılacak ek örneklemelerle bu konuların daha iyi anlaşılmasının hedeflendiği, çalışmalar sonrasında hazırlanacak raporun kirleticilerle ilgili alınması gereken tedbirler açısından önemli veriler sağlayacağı belirtildi. Böylece, doğu Akdeniz kıyılarındaki mega çöplerin dağılımı ve kompozisyonları ile olası yayılımcı türlerin taşınmasına dair etkiler daha iyi anlaşılacak.

Kaynak: DHA