Ersoy, “Fiyatları euro bazında değerlendirirseniz, Avrupa’daki havalimanlarından çok daha pahalı değiliz. Aynı fiyat aralığında hizmet veriyoruz” dedi. Ayrıca, havalimanında yeni bir terminal binasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Ersoy, bu konuda hem operasyonel hem de finansal olarak hazır olduklarını ve ilgili makamların süreci başlatmasını beklediklerini ifade etti. Yeni terminalin açılmasıyla birlikte yolcu kapasitesinin 15-20 yıl içinde 80 milyona ulaşabileceğini aktardı.

"35 MİLYON EURO İLE 24 PROJE GERÇEKLEŞTİRDİK"

Ersoy, havalimanında bu yıl yapılan yatırımlarla ilgili de bilgi verdi. “Bu sene 35 milyon euro yatırımla 24 projeyi hayata geçirdik” diyen Ersoy, yolcu geçişlerinin daha rahat hale gelmesi için çeşitli düzenlemeler yaptıklarını açıkladı. X-Ray cihazlarının sayısını artırdıklarını, pasaport kontrol alanlarını yeniden düzenlediklerini ve otopark kapasitesini yükselttiklerini belirtti.

"OTOPARK KAPASİTESİNİ ARTIRIYORUZ"

Ersoy, tuvaletlerin yenilendiğini ve otopark kapasitesinin artırıldığını da söyledi. 5 bin 300 araç kapasiteli mevcut otoparka bin 100 araçlık ilave yapılacağı belirtildi. Ayrıca, yolcu konforunu artırmak için dijital ekranlara daha fazla önem vereceklerini ve ‘Way Finding’ sistemini geliştireceklerini ifade etti.

10 Kızıl Geyik Doğaya Salındı 10 Kızıl Geyik Doğaya Salındı

"SLOTLARI DAHA VERİMLİ KULLANMAYI HEDEFLİYORUZ"

Slot koordinasyonunu daha verimli hale getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Ersoy, “DHMİ'nin SLOT Koordinasyon Merkezi ve hava yolları ile görüşüyoruz. SLOT’ları daha verimli kullanarak yeni hava yolları ile frekans artışı yapmayı planlıyoruz” dedi. İkinci pistin gece saatlerinde de çalışmaya başlamasıyla hava trafiğinde rahatlama bekleniyor.

"YILSONUNA KADAR YÜZDE 18 ARTIŞ BEKLİYORUZ"

Yolcu kapasitesi ile ilgili hedeflerinden bahseden Ersoy, geçen yıl 37.1 milyon yolcu ağırladıklarını ve bu yıl yüzde 18’lik bir artış öngördüklerini söyledi. “Avrupa'da kendi kategorimizde en yüksek yolcu artışını gösteren ikinci havalimanıyız” diyen Ersoy, kapasitenin şu anda 41 milyon olduğunu belirtti.

"YENİ TERMİNAL BİNAMIZ YOLCU SAYISINI 80 MİLYONA ÇIKARABİLİR"

Yeni terminal binası hakkında da bilgi veren Ersoy, “Yaklaşık 45 milyon kapasiteli bir terminal binası düşünüyoruz. İhtiyaca göre bu rakam daha da artırılabilir” dedi. Yeni terminal binasının iki pist arasında yapılacağı ve ilk terminalle tren hattı ile bağlanacağı belirtildi. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte önümüzdeki 15-20 yıl içinde yolcu kapasitesinin 80 milyona ulaşabileceği öngörülüyor.

"İSTANBUL’UN YÜKÜNÜ PAYLAŞIYORUZ"

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın İstanbul’un yükünü paylaştığını belirten Ersoy, geçen yıl 20.2 milyon yolcu ağırladıklarını ve İstanbul’daki iki havalimanının bu yükü başarıyla kaldırdığını söyledi. İGA ile iş birliği yapabileceklerini de ekledi.

"2023'TE 37.1 MİLYON YOLCUYA ULAŞTIK"

2023 yılı itibariyle ISG, 37,1 milyon yolcu kapasitesine ulaştı. Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) tarafından açıklanan Haziran 2024 hava trafik raporuna göre, havalimanı yolcu trafiğinde yüzde 16,6 artış gösterdi. Havalimanı, 2024 yılında çeşitli projelerle yolcu akışını iyileştirmeyi sürdürecek. Toplantının sonunda Ersoy, gazetecilere yeni terminal binasını gezdirdi ve binaya ilişkin bilgi verdi. Gezi, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Kaynak: DHA