GÜNDEM

İncil’de Adı Geçen Hristiyanlığın Anadolu’daki Yayılma Merkezi Lystra’da Arkeolojik Kazı Başladı

İncil’de Aziz Pavlus’un Hristiyanlığı yaydığı yer olarak bilinen Lystra Antik Kenti’nde arkeolojik kazı çalışmaları başladı.

Abone Ol

Konya’nın Meram ilçesindeki bu antik kentteki kazıların başkanlığını yürüten Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu, Lystra’nın 1. yüzyılda Aziz Pavlus tarafından ziyaret edildiğini ve burada bir hastayı iyileştirmesi sonucu halkın onu Zeus, Barnabas’ı ise Hermes olarak tanıdığını ifade etti. Bu olayın Hristiyanlık tarihinde önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Mimiroğlu, Lystra'nın Hristiyanlık açısından önemli bir hac merkezi olduğunu belirtti.

Meram ilçesinde Hatursaray Mahallesi yakınındaki Lystra, Roma Dönemi’nde İmparator Augustus tarafından kurulan bir koloni kenti olarak biliniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve Meram Belediyesi’nin desteğiyle başlayan kazı çalışmalarında, Doç. Dr. Mimiroğlu ve ekibi, bölgenin Hristiyanlık tarihindeki rolünü ortaya çıkarmak için yoğun çaba sarf ediyor.

Mimiroğlu, Aziz Pavlus’un Hristiyanlığı Konya’da yaydığını ve Lystra’nın bu süreçte önemli bir yer edindiğini söyledi. Lystra’da Hristiyanlık teşkilatının milattan sonra 50’li yıllardan itibaren kurulduğunu vurgulayan Mimiroğlu, burada Aziz Timothy gibi önemli bir figürün bulunduğunu kaydetti.

Lystra Antik Kenti’nin İncil’de toplamda 8 kez geçtiğini belirten Doç. Dr. Mimiroğlu, Hristiyanlığın Anadolu’daki yayılışında önemli bir rol oynadığını ifade etti. Lystra’nın Bizans döneminde de bir piskoposluk merkezi haline geldiğini ve 700’lü yıllara kadar önemini koruduğunu dile getirdi.

Mimiroğlu, daha önce Osmanlı döneminde de kazı izni alınmasına rağmen çalışmaların gerçekleştirilemediğini belirtti. Günümüzde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle ve yerel desteklerle kazılar başlatıldı.

Kazı çalışmalarında şimdiye kadar bir kilise kalıntısı bulunduğunu açıklayan Mimiroğlu, bu kilisenin ana kilise olup olmadığını belirlemek için çalışmaların süreceğini aktardı. Kazılarda elde edilen kalıntılar, Lystra’nın geç antik döneminde zengin bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. 30 metre uzunluğundaki kilisenin süslemeleri ve mimarisi hakkında daha fazla bilgi edinilmesi bekleniyor.