İliç’teki altın madeni sahasında 13 Şubat’ta meydana gelen heyelanda 9 işçi hayatını kaybetmişti. İş makineleri ve yüzlerce personelin katıldığı arama çalışmalarının ardından işçilerin cansız bedenlerine ulaşıldı. Bu olayın ardından başlatılan soruşturmada 9 kişi tutuklanmış, 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Ayrıca, Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. geçtiğimiz hafta 187 çalışanını işten çıkarmış, işten çıkarılanlar maden ocağı önünde protesto eylemi başlatmıştı.

ÇED Raporuna İtiraz ve İptal

İliç'te yaşayan Sedat Cezayirlioğlu ve İsmail Hakkı Atal, Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 'Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi Projesi' için verilen 7 Ekim 2021 tarihli ÇED Olumlu raporunun iptal edilmesini talep etmişti. İtirazlarında, projenin bölgedeki su kaynaklarına, tarım ve hayvancılığa zarar vereceğini, iklim krizinin güvenliği tehdit ettiğini, asit maden drenajının toprak minerallerini yok edeceğini ve projenin çevresel etkilerinin bilimsel verilere dayanmadığını öne sürdüler. Ayrıca, projenin COVID-19 etkilerini artırabileceği ve doğurganlık oranını olumsuz yönde etkileyebileceği iddia edildi.

CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı

Mahkeme Kararı

Erzincan İdari Mahkemesi, bilirkişi heyetinin hazırladığı rapora dayanarak ÇED raporunda hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığını belirtti. Mahkeme, ÇED raporunun depremsellik, erozyon, heyelan ve sel risklerini yeterince değerlendirmediğini ifade ederek, genişletme projesinin ÇED Olumlu raporunu iptal etti.

Kaynak: DHA