GÜNDEM

İklimliği ve Veri Odaklı Risk Yönetimi: Dijital Dönüşüm Kaçınılmaz

REASÜRANS şirketi Swiss Re, 2023 yılında aşırı hava olaylarının dünya ekonomisine 280 milyar çapında mal genişlemesi öngörüyor.

Abone Ol

UIGEO CEO'su Melih Çolpan, bu durumu değerlendirerek, "Kasırga, sel ve kuraklık gibi aşırı hava koşulları, iklimle ilgili riskleri yetkisin dışında üst sıralara taşınır.

2023'teki aşırı hava olaylarının ekonomiye maliyetinin 280 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Bu durum, özellikle tarım, enerji ve sigorta gibi sektörlerde veri odaklı risk yönetimi ve dijital yaşamın kaçınılmaz hale geldiğini gösteriyor" dedi.

Çolpan, iklim değişikliğiyle ilgili risklere daha açık olan tarım, enerji ve sigorta sektörleri için veri odaklı dijital dönüşümün önemini vurgulayarak, "Güney yarımküredeki bir kuraklık, yönetim emtia ticaretinde dövizlere yol açar. Avrupa'daki kuraklık ise mal sevkiyatlarını etkiliyor. hava olay riskleri, artık hiç olmadığı kadar gerçek" şeklinde konuştu.

Tedarik Zincirleri Üzerindeki Etkiler

Moody's Analytics'in istikrarına göre, Helene kasırgasının maliyetinin 34 milyar, Milton'ın maliyetinin ise 175 milyara kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Çolpan, "Florida'da kır kıyımları vurması durumunda tedarik zincirleri için yeni bir darboğaz oluşturma potansiyeli var. Örneğin, Robusta'ya rekabette satışta, Arabica kahve çekirdeklerinin fiyatını 13 yıl en yüksek performansıyla destekleniyor. Üretici ve şirketler, bu gibi risklere hazırlıklı olmak için yatırım yapıyor" dedi.

Operasyonel Mükemmelik ve Veri Çözümleri

Pandemiden bu yana, tedarik zincirinde lider olan 'dayanıklılık ve esneklik' kavramlarını ön plana çıkardığını hatırlatan Melih Çolpan, "Tarım, enerji ve sigorta sektörleri, zincir boyunca görünürlüğün en önemli dayanıklılık şartıi olduğunu görüyor. UIGEO olarak tarım, enerji ve sigortada dijital harcamaları hızlandırmayı ve veriye dayalı karar alma süreçlerini geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Tarımda Dijital Dönüşümün Geleceği

Tarım ve teknolojinin kesiştiği noktalara dikkat eden Çolpan, "Tarım sektöründeki dijital dönüşüm yatırımları son yıllarda yüzde 20 arttı. UIGEO, servis merkezli çözümler sunarak müşterilerin kendi süreçlerini optimize etmelerine olanak sağlıyor. 2024'ün son bölümlerinden Türkiye çapında büyüme hedeflerimize hız kazandırıyor. Tarımsal veri analizleri, hava durumu tahminleri ve uydu destekli veri çözümleriyle, tarımda veri bireysel dijital başarınsü olmayı hedeflemeyi hedefliyoruz" ifadeleri kullanıldı.