Üniversite öğrencilerinden oluşan iklim elçileri, 2 gün süren Yerel Gençlik Konferansı'nda (LCOY) iklim değişikliğiyle mücadeleye dair çözüm önerilerini paylaştı.

2024'te 937 Bin 369 Bebek, Nüfus Kütüklerine Tescil Edildi 2024'te 937 Bin 369 Bebek, Nüfus Kütüklerine Tescil Edildi

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, gençlerin ulusal iklim mücadelesindeki rolünü artırmak amacıyla hayata geçirilen İklim Elçileri Projesi devam ediyor. 2021'de başlayan proje, gençlerde iklim değişikliği ve çevre bilincini artırmayı ve iklim dostu kampüslerin oluşumuna katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu yıl, 11-24 Kasım tarihlerinde Azerbaycan'ın Bakü şehrinde gerçekleştirilecek COP29 öncesinde, üniversitelerden seçilen temsilci gençler Ankara'da toplandı. Konferans, 200'den fazla katılımcının iştirakiyle iki gün boyunca sürdü.

Konferansın açılışında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Babatunde Ahonsi, UNICEF Türkiye ADAP Bölüm Başkanı Chizuru Iwata ve İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar konuşma yaptı. Bakan Yardımcısı Hasan Suver, iklim değişikliğinin sadece gelecekte değil, bugünden itibaren etkilerini gösterdiğini belirterek, bu sorunların en ağır yükünün gençlerle gelecek nesillere düşeceğine dikkat çekti. Gençlerin bu mücadelede aktif rol oynamasının önemini vurgulayan Suver, onların karar alma süreçlerine dahil olmaları gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Halil Hasar ise, toplantının gençlerin yerel düzeyde iklim eylemini desteklemeleri ve uluslararası konferanslara katkı sağlamaları açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.

Babatunde Ahonsi, Türkiye’nin genç iklim elçilerinin oluşturduğu ulusal danışma mekanizmasını övgüyle karşıladığını ve bu çabaları takdirle karşıladıklarını ifade etti. UNICEF Türkiye ADAP Bölüm Başkanı Chizuru Iwata, iklim krizinden en az sorumlu olanların çocuklar ve gençler olduğunu, ancak bu krizden en çok etkilenenlerin de çocuklar ve gençler olduğunu belirterek, "Çocukların büyüyebilmesi için gerekli enerji, su ve gıda gibi kaynaklara ulaşmada zorluklar yaşadığımızı" söyledi.

İklim Elçileri Hareketi, 2024 itibarıyla 208 üniversiteden bildirilen 175 asil ve 175 yedek iklim elçisini kapsıyor. İklim elçileri, genellikle 18-25 yaş arası lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşuyor ve çoğunlukla 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden seçiliyor. Elçilik talepleri sıklıkla Çevre Mühendisliği, Coğrafya, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden geliyor.

Kaynak: DHA