GÜNDEM

İğne Deliğinden Ameliyatla Dalağını Kaybetmeden Sağlığına Kavuştu

İzmir'de yaşayan 35 yaşındaki Erkut Recehan, tesadüfen öğrendiği ciddi sağlık problemi sayesinde hayatını kurtardı.

Abone Ol

Karaciğer, dalak ve mideye giden 3'lü atardamar sisteminin tam ortasında büyük bir anevrizma (damar balonlaşması) bulunan Recehan, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi’nde yalnızca 2 milimetrelik bir delikten yapılan karmaşık bir işlemle sağlığına kavuştu. Bu başarı, Erkut Recehan’ın yaşamını tehdit eden büyük bir damar rahatsızlığının fark edilmesiyle sağlandı.

Tesadüfen Öğrenilen Ciddi Bir Durum

Recehan, sağlıklı bir yaşam için rutin kontrollerini ihmal etmeyen, ancak ciddi bir sağlık problemiyle karşılaşan bir hastadır. Bir gün çalıştığı şirketin anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşuna genel sağlık taraması için kan örneği verdi. Yapılan testlerde karaciğer değerlerinin yüksek çıktığını öğrenince, gastroenteroloji bölümüne başvurup, tetkikler yaptırmaya devam etti. Ancak bu süreçte ultrasonda, atardamarlarında büyük bir anevrizma tespit edildi. Recehan, bu durumu öğrenmesinin bir şans olduğunu belirterek, "Benim için hiçbir belirti yoktu, ancak bu durumu tesadüfen öğrendim. Şans eseri fark edildi, yoksa bu rahatsızlık patlayıp çok daha ciddi sonuçlar doğurabilirdi" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Memiş ile Yola Çıkmak

Erkut Recehan, tedavi sürecinde önemli bir araştırma yaparak, anevrizma tedavisinde en iyi uzmanın İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nden Prof. Dr. Ahmet Memiş olduğunu öğrendi. Recehan, bir süre farklı profesörlerle görüşse de, sonunda Memiş ile iletişime geçti. "Prof. Dr. Memiş’le tanıştıktan sonra her şeyi çok ayrıntılı şekilde öğrendim. Bana 'Organını kaybettirme' sözü verdi ve başarılı bir ameliyatla sağlığıma kavuştum. Ameliyatımda bana sadece organımı değil, hayatımı da geri verdi" diyerek Memiş'e minnettar olduğunu ifade etti.

Zor Ama Başarılı Bir Müdahale

İEÜ Medical Point Hastanesi Tıbbi Direktörü ve Girişimsel Radyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Memiş, hastanın durumunu değerlendirirken zor bir karar vermek durumunda kaldıklarını ancak doğru müdahale yöntemini seçtiklerini söyledi. "Karaciğer, dalak ve mideye giden 3'lü atardamar sisteminin tam ortasında yer alan ve büyük bir anevrizma, çok tehlikeli bir durum yaratıyordu. Bu tür durumlarda organ kaybı yaşanabilir, ancak biz hastanın hiçbir organını kaybetmesini istemedik" diyerek, bu karmaşık vakayı nasıl ele aldıklarını açıkladı. Prof. Dr. Memiş, kararı hastanın genç yaşını göz önünde bulundurarak verdiklerini ve doğru tedavi yöntemini seçtiklerini belirtti.

2 Millimetrelik Bir Delikten Ameliyat

Prof. Dr. Ahmet Memiş, hastaya yapılan tedavi sürecini detaylandırarak, kullanılan yöntemlerin ne kadar yenilikçi ve etkili olduğunu anlattı. "Ameliyatı çok küçük bir delikten yaparak gerçekleştirdik. Bacak atardamarından sadece 2 mm'lik bir delik açarak, mide, dalak ve karaciğerin ortak atardamarına girdik. Büyük bir anevrizmayı kapatmak için stent yerleştirildikten sonra, anevrizma içi özel mikro sarmallarla dolduruldu. Bu tedavi genellikle tek başına uygulanırken, biz burada kombinasyon yöntemini kullanarak daha zor bir müdahaleyi gerçekleştirdik" diye konuştu. Bu işlem, girişimsel radyoloji alanında önemli bir başarı olarak kayda geçti.

Erkut Recehan’ın İyileşme Süreci

Hastanın ameliyatı başarılı bir şekilde tamamlandıktan bir gün sonra taburcu edildi. Prof. Dr. Memiş, "Ameliyat sonrası hastanın organlarına hiçbir zarar vermedik ve sağlığına hızlıca kavuşturduk. Bir gün sonra hastamızı taburcu ettik. Bugün sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürüyor" dedi.

Anevrizmaların Tehlikesi: Fark Edilmeden Patlayabilir

Prof. Dr. Ahmet Memiş, anevrizmaların hastalar tarafından fark edilmesinin çok zor olduğunu, bu tür hastalıkların genellikle patladıktan sonra teşhis edilebildiğini vurguladı. "Anevrizmalar, genellikle balonlaşan damarlar olduğu için patlamadıkça hastalar tarafından fark edilmez. Dünyaca ünlü fizikçi Einstein, anevrizmanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Benzer şekilde, hastalar patlama gerçekleşmeden önce çoğu zaman herhangi bir belirti hissetmezler" dedi. Bu tür durumların erken teşhis edilmesinin, hayat kurtarıcı olabileceğini belirten Memiş, bu tarz hastalıklar için girişimsel radyolojik tedavilerin büyük önem taşıdığını söyledi.

Öneriler: Düzenli Kontrollerin Önemi

Recehan, tedavi sürecinden sonra sağlığını yeniden kazandığı için çok mutlu olduğunu ifade ederek, diğer insanlara da tavsiyelerde bulundu. "Birçok insan düzenli sağlık kontrollerini ihmal ediyor. Ben de öylesine kan verdim ve böyle bir durumla karşılaştım. Hiçbir sağlık problemi hissetmemiştim, ancak şans eseri fark edilen bu durum sayesinde hayatımı kurtardılar. Herkese tavsiyem, yılda bir veya iki kez düzenli sağlık kontrolleri yaptırmalarıdır" dedi.