HPV AŞISI

Abone Ol

Servikal kanser (rahim ağzı kanseri), dünya üzerinde en sık rastlanan üçüncü jinekolojik kanser tipidir. Yılda yaklaşık 500.000 kadına servikal kanser tanısı konur ve tanı alan bu kadınların yaklaşık yarısı, bu hastalıktan ötürü kaybedilir. Rahim ağzı kanseri vakalarının yaklaşık %95’inden HPV (Human Papilloma Virus) sorumludur. Rahim ağzı kanseri, dünyada aşı ile neredeyse %90’dan fazla oranda önlene bilirliği kanıtlanmış tek kanser türüdür.

Human Papillomavirus olarak bilinen HPV, rahim ağzı kanserine ve genital bölgede siğillere (kondilom) sebep olabilen bir virüstür. Dünya genelinde cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalık olarak bilinir.
 
HPV virüsünün fazla sayıda çeşidi vardır. Bu çeşitler, kişilerde kansere sebep olma potansiyellerine göre yüksek riskli ve düşük riskli HPV tipleri olarak ikiye ayrılırlar. Yüksek riskli HPV türleri rahim ağzı kanserine neden olabilirken, düşük riskli tipler siğil (kondilom) oluşumuna neden olurlar. 

En sık görülen yüksek riskli HPV tipleri:
 HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33, HPV 45, HPV 52, HPV 58
En sık görülen düşük riskli HPV tipleri:
 HPV 6 ve HPV 11

HPV varlığı kadınlarda smear testi sırasında taranabilir. HPV’nin neden oluğu rahim ağzı lezyonları, kansere kadar ilerleyen seviyelerde çeşitli bozukluklara sebep olabilirler.

9 yaşından itibaren kız ve erkek herkese HPV aşısı yapılabilir.

Smear test sonucunda kansere sebep olabilecek tipteki HPV virüsleri tespit edilirse dahi, aşı, kadın ve erkek herkese mutlaka uygulanmalıdır. 

HPV’nin en sık görülen ve en ilişkili olarak türlerine karşı geliştirilmiş bir aşı mevcuttur. 2, 4 veya 9 tür HPV’ye karşı antikor oluşumunu sağlayan 3 farklı aşı mevcuttur. Şu an en sık kullanılan ve en ulaşılabilir aşı, 4’lü aşı yani HPV 6-11-16-18 e karşı geliştirilen aşıdır. 0-2-6.aylarda olarak 3 doz yapılması önerilir.

Bu nedenler sizler de HPV aşınızı olmayı ihmal etmeyin. Sağlıkla kalın.