Sağanak yağışlar sonrası meydana gelen toprak kayması, iki evin toprak altında kalmasına ve dere yatağında gölleşme oluşmasına sebep olmuş.

AFAD ekipleri bölgeye ivedilikle müdahale ederek, can güvenliği önlemleri almış ve inceleme başlatmışlar. Toprak kayması nedeniyle kapanan yollardan farklı güzergahlar kullanılarak bölgeye ulaşım sağlanmaya çalışılıyor. 

Bu tür doğa olaylarının yarattığı hasarı en aza indirmek için, etkilenen bölgelerde hızlı ve etkili temizlik çalışmalarının yapılması önem taşıyor. Derecik köyündeki heyelan alanında da ekipler, dere yatağını kaplayan toprağın temizlenmesi için çalışmalar yürütüyor. 

Heyelan nedeniyle can kaybı yaşanmamış olması sevindirici bir gelişme, ancak maddi hasarın boyutu henüz tam olarak bilinmiyor. Bölgede bulunan iki evin daha önceki heyelan nedeniyle afet bölgesi kapsamına alınıp tahliye edildiği ortaya çıkmış. Bu, afet öncesi yapılan risk değerlendirmelerinin ve alınan önlemlerin önemini bir kez daha gösteriyor. 

2024'te 937 Bin 369 Bebek, Nüfus Kütüklerine Tescil Edildi 2024'te 937 Bin 369 Bebek, Nüfus Kütüklerine Tescil Edildi

Yaşanan bu olay, Rize gibi doğal afetlere hassas bölgelerde, sürekli bir risk değerlendirmesi ve önlem alma gerekliliğini de gündeme getiriyor. Yetkili kurumların, afet öncesi, sırası ve sonrasında etkin müdahale planları geliştirmesi ve uygulaması büyük önem taşıyor. 

Özellikle heyelan riski yüksek bölgelerdeki yapılaşmanın dikkatle denetlenmesi, riskli alanların tespit edilmesi ve vatandaşların bilinçlendirilmesi, can ve mal kaybının önlenmesi açısından kritik öneme sahip. 

Rize'deki bu son olay, doğal afetlere karşı alınacak önlemlerin hayati önemini bir kez daha göstermiş ve yetkililerin daha kapsamlı bir afet yönetim sistemini geliştirmesi gerektiğini ortaya koymuştur.

Kaynak: DHA