Şaziye Balcı, Hatay'da yaşayan ve 7 aydır rektumunda tespit edilen tümör şikayetiyle Diyarbakır'a geldi. Burada Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu. 

Ameliyat, Cerrahi Onkoloji Kliniği'nde TAMIS-NOTES (Transanal Minimal İnvaziv Cerrahi-Doğal Açıklıklardan Transluminal Endoskopik Cerrahi) yöntemiyle gerçekleştirildi. Cerrahi Onkoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Salim İlksen Başçeken, "Bölgede 2 yıl önce uygulamaya başladığımız bu yöntemi 15'inci kez gerçekleştirdik. Ameliyatta hastamıza hiçbir kesi uygulanmadan, laparoskopik yöntemle tümörü çıkardık. Ameliyatın ertesi günü hastamızı taburcu ettik" dedi. 

Özel Çocukların Zeytin Üretimi Deneyimi Özel Çocukların Zeytin Üretimi Deneyimi

TAMIS-NOTES yöntemi, minimal invaziv bir cerrahi tekniğidir. Bu yöntemde, doğal vücut açıklıklarından (ağız, burun, anus vb.) küçük insizyon yapılarak cerrahi müdahale gerçekleştirilir. Böylece hastaya herhangi bir dış kesi yapılmadan, tümörün çıkarılması sağlanır. Bu tekniğin avantajları arasında hastanın daha kısa sürede iyileşmesi, ağrı ve enfeksiyon riskinin azalması sayılabilir. 

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bölgede bu türden minimal invaziv cerrahi yöntemleri uygulayan öncü sağlık kuruluşlarından biridir. Klinikte, son 2 yılda toplam 15 hasta bu teknikle başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir. 

Sonuç olarak, Hatay'dan Diyarbakır'a gelen hasta Şaziye Balcı, buradaki hastanede uygulanan yenilikçi ve minimal invaziv cerrahi yöntemle sağlığına kavuşmuştur. Bu tür cerrahi teknikler, hastaların daha hızlı iyileşmesini ve daha az komplikasyon yaşamasını sağlamaktadır.

Kaynak: DHA