Konya Büyükşehir Belediyesi ile Karatay, Meram ve Selçuklu belediyeleri, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası tarafından Hatay'a kazandırılan Konya Konteyner Kent'in birinci etabı dün düzenlenen iftar programıyla açıldı.
İftar programı öncesinde Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve protokol mensupları, konteynerleri ziyaret ederek Hataylı çocuklara bayramlık hediye etti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, depremin ilk gününden itibaren Konya olarak Hatay'da yaraların sarılması adına ihtiyaç olan her alanda çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek konuşmasına başladı. Büyükşehir Başkan Uğur İbrahim Altay, depremin ilk günlerinde Konya İtfaiye Teşkilatının ve belediye personelinin 168 vatandaşı enkazdan canlı olarak çıkardığını daha sonra da hızlıca içme suyu problemini çözmek için KOSKİ'nin can siperane bir çalışmayla önce kuyuları, sonra şebekedeki tamirleri düzenleyerek, Hatay'ı temiz suyla buluşturduğunu söyledi.
Altay, “Konyalıların gönderdiği 600'den fazla TIR'ı, ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için burada organizasyonlar oluşturduk. Sonra devletimizin ve AFAD'ın talebiyle konteyner kent oluşturmak için yola çıktık. Bugün inşallah hep birlikte hem birinci etabın açılışını gerçekleştiriyoruz.
Bu konteyner kentin ortaya çıkmasında Konya Ticaret Odamız, Sanayi Odamız, Borsamız, Meram, Karatay ve Selçuklu belediye başkanlarımızın çok büyük emekleri var. Ben huzurlarınızda onlara ve kurumlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Allah razı olsun.
Burada aslında bir yaşam alanı oluşturuldu. 448 konteynerimizde bin 445 vatandaşımız şu anda burada yaşamlarına başlamış oldular. Onların yaşam alanlarıyla birlikte çamaşırhanesinden berberine, marketinden okuluna, camisinden sosyal alanlarına kadar birçok hizmeti burada sunmuş olacağız" diye konuştu.
İkinci etap konteyner kenti de bayramdan önce yetiştirmeye çalıştıklarını kaydeden Altay, şunları söyledi:
“Böylece bin konteynerlik bir yaşam alanını Konyalılar olarak oluşturmuş olacağız. Bununla birlikte Konya Sanayi Odamız, İskenderun'da Organize Sanayi Bölgemizle birlikte 250 konteynerlik bir yaşam alanı oluşturuyor. Konya MÜSİAD'ımız da ilk günden itibaren hem yaraların sarılması, yardım faaliyetleri hem de şu anda Konya Büyükşehir Belediye'mizle birlikte 152 iş yerinden oluşacak bir bedestenin inşaat çalışmalarını yürütüyoruz. İnşallah bunlar da en kısa sürede tamamlanmış olacak. Ayrıca, Konya ve Hatay kardeşliğini perçinlemek adına Hatay'ın en önemli kültürel mirası olan Habib-i Neccar Camisi'nin ayağa kaldırılmasıyla ilgili olarak da Konya olarak bir sorumluluk üstlendik. İnşallah Kültür Bakanlığı'mız, Vakıflar Genel Müdürlüğü'müz izniyle, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konyalılar olarak Habib-i Neccar Camisi'nin bir an önce, hem Hataylıların hem Türkiye'nin hem de tüm İslam aleminin hizmetine sunmuş olacağız."
Konuşmaların ardından dua edilerek konteyner kentin açılışı gerçekleştirildi. Sonrasında Konya Konteyner Kent'e yerleştirilen Hataylı depremzedeler için düzenlenen iftar programı ve çocuklar için etkinlikler gerçekleştirildi.