GÜNDEM

Hatay Çöpten 60 Milyon TL Kazandı

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Katı Atıktan Elektrik Üretme Projesi çerçevesinde Antakya ilçesi Gökçegöz Mahallesi’nde 2016 yılında faaliyete geçirilen tesis, 2024 Ağustos itibarıyla elektrik enerjisi satışından yaklaşık 60 milyon TL gelir elde etti ve böylece ülke ve il ekonomisine önemli bir katkıda bulundu.

Abone Ol

Antakya, Altınözü, Defne, Kırıkhan, Kumlu, Hassa, Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı gibi 9 ilçeden toplanan atıkların işlendiği tesiste, bugüne kadar 5 milyon ton evsel katı atık bertaraf edildi. 7,065 megavat (MWH) gücündeki tesiste çöp gazından elektrik üretimine başlanmış olup, 2017 ile Ağustos 2024 arasında toplam 249 bin 288 megavat (MW) elektrik üretildi.

Sera Gazı Etkisi Azaltıldı

Tesisin faaliyete geçtiği günden bu yana, 50 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacına eşdeğer miktarda enerji üretildiği bildirildi. Ayrıca, çöp gazından elektrik enerjisi üretimiyle birlikte, metan gazının kontrollü bir şekilde yönetildiği ve karbondioksitten 28 kat daha zararlı olan bu gazın sera etkisinin azaltıldığı belirtildi. Proje sayesinde, 9 ilçenin atıklarının bertarafı sağlanırken, çevre kirliliğinin önüne geçilmiş ve sera gazı etkisinin düşürülmüş olduğu vurgulandı.